Miljoner till klubbar med EM-spelare

Uppdaterad 2018-07-31 | Publicerad 2012-03-23

Uefa-pengar kan leda till att allsvenskan värvar fler landslagsspelare: ”Påverkar”

Ett nytt Uefa-avtal innebär ökat miljonregn över svenska klubbar med EM-spelare.

Beslutet kan enligt mästarklubben Helsingborgs ansvariga leda till fler värvningar av landslagsspelare.

– Handlar det om en spelare som är aktuell för en EM-trupp kan detta definitivt påverka vårt beslut, säger sportchefen Jesper Jansson.

Följ ämnen
IFK Göteborg

För fyra år sedan fick 180 europeiska klubbar ersättning för att deras spelare varit med i EM. I Sverige handlade det om Elfsborg, IFK Göteborg, Helsingborg, Malmö FF och Hammarby.

För Boråslaget, som hade Anders Svensson och Johan Wiland med i truppen, innebar det en extra intäkt på cirka två miljoner kronor.

Mild: Det är skitbra

I går meddelade Uefa och ECA – den europeiska klubbsammanslutningen – planerna för sitt nya avtal.

Det innebär att totalt 100 miljoner euro, dubbelt så mycket pengar som vid EM 2008, kommer att fördelas efter sommarens mästerskap.

– Det är skitbra, hoppas vi får med fyra spelare till EM ... Vi vet inte vad den exakta summan blir, men det är pengar som har betydelse för verksamheten, säger IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild.

Dessutom kommer Uefa från juni att teckna skadeförsäkringar för landslagsaktuella spelare.

– Vi betalar försäkringarna för alla våra landslagsspelare när de ska iväg, även de isländska spelarna, så detta är absolut ett framsteg oavsett vad försäkringen innefattar, säger Håkan Mild.

HIF kan ändra strategi

Sportchefen i Helsingborg Jesper Jansson och klubbdirektören Paul Myllenberg håller med.

Dessutom tror de att möjligheterna till de ökade intäkterna kan leda till en ändrad värvningsstrategi. Både av svenska och utländska landslagsspelare.

– Det kan vara ett incitament när man värvar nya spelare. Om det handlar om en spelare som är aktuell för en EM-trupp kan det påverka, säger Jesper Jansson.

– Det kan påverka besluten. Skulle det var kring två miljoner för en enstaka spelare, är det mycket pengar, säger Paul Myllenberg.

2008: FEM KLUBBAR FICK ÖVER SEX MILJONER

BAKGRUND

Inför EM 2008 fattades ett beslut som innebar att klubbarna skulle få ta del av intäkterna från EM. Totalt 43,5 miljoner var öronmärkta.

I går undertecknades ett nytt samförståndsavtal som innebär att Uefa kommer att teckna försäkringar för landslagsspelare och att den totala summan för EM ökar till 100 miljoner euro.

FÖRSÄKRINGSFRÅGAN

Klubbarna har hittills tecknat egna försäkringar för de spelare som åkt på landslagsuppdrag. Från juni kommer Uefa att teckna skadeförsäkringar för spelare som representerar i nationens tjänst.

Så fördelades pengarna 2008

Elfsborg cirka 2 miljoner kronor.

Helsingborg cirka 1,7 miljoner kronor.

IFK Göteborg 1 miljon kronor.

Malmö FF 1 miljon kronor.

Hammarby cirka 700 000 kronor.