Tvärstopp för Mjällby

FOTBOLL

”Chippen” inte med när Mjällby föll mot Gefle

Tredje raka hemmasegern (1–0) och tredje raka nollan bakåt på hemmaplan.

Fysiskt starka Gefle är numera betongtunga att möta på Strömvallen.

– Vi är elva man som jobbar stenhårt och offrar allt för hela laget. Då är det svårt att ta sig igenom, konstaterar segerskytten Anders Bååth.

Foto: TT

Häcken, Halmstad och nu Mjällby – alla har sprungit rakt in i väggen på Strömvallen där stadiga backar, tajt sammanhållning och ett lurigt konstgräs börjat skörda offer efter VM-uppehållet.

– Vi kom ju inte fram i några lägen. Jag vet inte vad jag vill kalla fotbollen som var i första halvlek men det var någon form av luftballong åt båda hållen hela tiden. Bollen var mer i luften än på marken, säger Mjällbytränaren Anders Linderoth.

– Gefle gjorde det svårt för oss, var väldigt kompakta och aggressiva framåt och betydligt starkare fysiskt än oss i många dueller. Det gjorde att vi aldrig fick igång något spel överhuvudtaget nästan.

33-gradig värme

Det fina spel som Mjällby bjöd på mot IFK Göteborg – där Linderoth fick inleda nya jobbet med en 3–0-seger hemma – var som bortblåst i den 33-gradiga värmen i Gävle.

Endast ett noterat Gefleavslut av Simon Lundevall kort före paus talade sitt eget språk i första halvlek.

I andra ökade Gefle dessutom takten och pressade på direkt med en handfull fina chanser samtidigt som Mjällby – förutom en liten offensiv i tio minuter – inte kom någonstans.

Det gjorde däremot Anders Bååth som i 76:e minuten sköt hem tre blytunga poäng i bottenstriden med ett lågt skott som smet in vid Mattias Aspers högra stolpe.

Två av fyra mot Mjällby

Målet var Bååths första i Gefle. Han har nu dessutom gjort två av sina totalt fyra allsvenska mål i karriären mot just Mjällby.

– Simon (Lundevall) och Dioh (Williams) gör en snygg vägg, sedan lägger Simon upp den och jag valde att skjuta. Jag tror den gick tunnel på någon så Asper såg nog inte riktigt. Jag kände när jag sköt att det här kan bli bra och det blev det, säger Bååth.

TT: Jag förväntade mig ett ännu lägre tempo efter paus i värmen men då ökade ni?

– Ja vi kände oss jäkligt starka. Hela laget kände att vi hade en växel till att lägga in och det kändes att vi krigade ner dem också. Vi fick mer och mer lägen och till slut satt den, det var skönt.

Mjällby hade behövt nyförvärvet "Chippen" Wilhelmsson för att utmana och ställa till mer oreda i Gefleförsvaret men där var inte pappersexercisen klar än och det avbräcket blev nu dyrbart i den redan tajta streckstriden.

ARTIKELN HANDLAR OM