Flinck: Krislagsmedicin på väg att göra Malmö till mästare

FOTBOLL

MALMÖ. MFF är på väg att upphäva en av allsvenskans naturlagar.

Med hjälp av en annan – den klassiska krislagsmedicinen.

Sveriges bästa lag har använt hela 26 spelare i startelvan – på 19 matcher.

Foto: Sportbladets Johan Flinck.

Humlor kan inte flyga enligt fysikens lagar.

Allsvenska mästare kan inte försvara titeln längre.

Det är lag i kris som går runt på massor av spelare.

Faktoider alltihop – snart i alla fall.

Humlor kan visst flyga – också enligt fysikens lagar.

Malmö FF är på väg att försvara SM-guldet. På tisdag har man lett serien i ett helt år – vilket alltså är nytt allsvenskt rekord.

Inte ens klubbens klassiska generation som spelade 49 matcher i rad utan förlust säsongerna 1949–51 lyckades med detta då lilla Råå stack emellan och hade ledningen i en vecka efter omgång två hösten 1950.

Och MFF klarar detta med en rotation som vi aldrig tidigare sett hos ett topplag. Åge Hareide har i år använt hela 26 olika spelare i sina startelvor i allsvenskan – redan efter 19 omgångar.

Krislaget Helsingborg är näst värst med sina 24 men så har ärkerivalen också värvat sex nya spelare och gjort sig av med åtta i sommar för att ta sig ur sin ekonomiska och sportsliga knipa.

Resten av lagen i allsvenskan har använt 21 spelare eller färre.

Tydlig med att MFF skulle rotera

Att använda många olika spelare är ju annars, precis som HIF i år, en klassisk krislagsmedicin i allsvenskan för att få till en vändning.

Jag bad statistikbyrån Infostrada titta tillbaka sedan 16-lagsserien infördes 2008 och jodå:

Antingen har allsvenskans jumbo (Syrianska 2013, Halmstad 2011, Örgryte 2009) eller ett Stockholmslag med en turbulent säsong använt flest spelare, vilket inte är så ologiskt. Det lilla undantaget är väl MFF 2011 med turbulens och tränarbyte mitt under säsongen.

Att MFF skulle använda många spelare i år stod klart redan när Åge Hareide tillträdde. Sedan dag ett som MFF-tränare har han varit tydlig med att rotation var enda sättet att klara tvåfrontskriget på hemmaplan och i Europa.

Det hade norrmannen förstås rätt i och många regerande mästarlag före honom har försökt men misslyckats. Nu är visserligen inte SM-guldet säkrat ännu men jag kan inte tänka mig att något allsvenskt lag någon gång har presterat så bra resultat efter att roterat så mycket. MFF har toppat allsvenskan hela säsongen, leder den just nu med sex poäng, har säkrat en plats i Europa League i höst och är ”bara” ett dubbelmöte med Salzburg från att ta sig in i Champions League.

Det säger det mesta om bredden och kvaliteten i MFF-truppen – och Hareides fingertoppskänsla förstås.

Forsberg bänkas i dag?

Tilläggas ska att MFF har haft för vana att gå runt på många spelare. När man vann guld 2010 använde Roland Nilsson 24 olika startspelare och i fjol, guldåret med Rikard Norling, ingick 23 olika namn i säsongens startelvor. Och så har vi då 2011 med hela 27 spelare.

Men fler än 26 lär det inte bli i år i MFF såvida inte både Robin Olsen och Zlatan Azinovic av någon anledning får lämna plats åt Sixten Mohlin eller om Hareide plötsligt slänger in en junior. Samtliga spelare i dagens MFF-trupp har nämligen startat minst en match i allsvenskan i år.

Mot Gefle i dag tvingas Hareide till nya rotationer då Markus Rosenberg och Ricardinho är avstängda och Matias Concha skadad. Anton Tinnerholm är tillbaka som högerback, Pa Konate gör sin andra match från start på vänsterbacken och Robin Olsen lär återta sin plats mellan stolparna. Men med bara tre dagar till årets hittills viktigaste match, Salzburg borta, flaggar Hareide inte oväntat för ännu fler ändringar jämfört med startelvan mot Örebro senast.

Det är till exempel ingen vild gissning att årets stora 90-minutersman, Emil Forsberg, börjar på bänken.

Bonusinfo: Tar man en titt i andra änden av statistiken över antalet spelare i startformationerna ser man att Elfsborg ofta gått runt på väldigt få spelare, liksom Gefle (säsong efter säsong) och Halmstad under Jens Gustavsson (blott 16 i år).

ARTIKELN HANDLAR OM