Skulle ta flyget men väntetiden för lång

FOTBOLL

Svenska elitlaget skulle flyga med det kraschade planet: Många är skärrade

1 av 5 | Foto: Dalkurds egen bild från när laget landat i Sverige och är på väg hem.

Fyra plan avgick norrut från Barcelona och division 1-laget Dalkurd från Borlänge hade spelare på tre av dem.

Det fjärde, som laget ville åka med först, kraschade över alperna i olyckan som kostade 150 människor livet.

– Alla de var på samma incheckning som oss. Det är knäppt, säger sportchefen Adil Kizil till Sportbladet.

Passagerarplanet, en Airbus A320 från tyska lågprisbolaget Germanwings, ska ha lyft från Barcelona klockan 08.45, lokal tid, med destination Düsseldorf. Klockan 09:39 försvann planet när det kraschade i området Digne i Alperna i södra Frankrike. Samtliga 150 personer ombord omkom.

”Skulle ha flugit med det planet”

Svenska fotbollslaget Dalkurd checkade in samtidigt som de omkomna passagerarna på flygplatsen i Barcelona. Hade de fått som de först velat hade hela laget funnits på samma flygplan.

– Vi skulle egentligen ha flugit med det där planet. Innan vi bokade tittade vi på just det där planet som skulle till Düsselsdorf men det var så lång väntetid vid kopplingen till Arlanda så vi valde att flyga i tre olika grupper istället. Ena gruppen flög till München och två till Zürich. Men vi flög med tre plan från Barcelona den tiden. Cirka 1,5 timme mellan alla tre grupper, säger sportchefen Adil Kizil.

Dalkurd hade varit på träningsläger utanför Barcelona och hela delegationen på 29 personer delades upp i tre olika grupper när flyget till Düsseldorf till sist valts bort. När Kizils grupp checkade in sina väskor tittade de på anslagstavlan på flygplatsen i Barcelona.

– Då var det totalt fyra plan som lämnade den tiden och flög norrut över alperna. Det var fyra plan och vi hade spelare på tre av dem. Man kan säga att vi hade väldigt, väldigt mycket tur. Det är osannolikt.

”200 missade samtal”

– Man förstod att något stort hade hänt när vi landat och satte på telefonerna. Jag hade väl 200 missade samtal. Då blev vi oroliga för de andra eftersom vi alla landat med 30-40 minuters skillnad. Vi fick ingen kontakt eftersom de hade telefonerna avstängda. Hade det hänt något med någon av de andra grupperna? Det stod att det var ett plan till Düsseldorf när vi kom fram men de kunde ju tagit fel. Sedan hade vi några missade samtal från vår andra grupp i Zürich och eftersom de ringt förstod vi att det inte var det planet. Sedan fick vi ringa runt till alla. Familjer, släkt, vänner och vi skrev överallt på Facebook och Twitter så att de skulle få reda på att vi var okej.

Samtliga spelare och ledare från Dalkurd landade som planerat men det var skärrade spelare när det gick upp för laget vad som precis hade hänt.

– Det är väldigt skrämmande. Många var skärrade och tomma när vi landade. Alla människor på det planet var på samma incheckning som oss. Det var ett dotterbolag till Lufthansa, som vi flög med, så alla gick till ungefär samma gate. Alla människor där var på samma incheckning som oss samtidigt. Det är knäppt. Man kan säga att vi hade lite tur i dag. Det är väldigt, väldigt tråkigt det som hänt.

ARTIKELN HANDLAR OM