”Det är dags för de nya spelarna”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Ekdal inför EM-kvalet: Perfekt match för det

Albin Ekdal är tillbaka från den blodförgiftning 25-åringen oturligt drabbades av under landslagssamlingen.

Nu vill mittfältaren se ”det nya svenska landslaget” – kanske redan mot Liechtenstein.

– Vi är mogna för det. Det är dags nu, säger mittfältaren.

Foto: BIldbyrån

När landslaget samlades förra måndagen kom beskedet att Albin Ekdal hade problem med en tå. När det närmade sig matchen mot Ryssland hade mittfältaren plötsligt drabbats av en blodförgiftning som fått halva vänster fot att svullna.

”Halva foten var röd”

– Det var ganska allvarligt måndag, tisdag och delvis också onsdag. Jag kunde knappt gå och foten var helt röd och svullen. Då kunde jag inte gå nästan. Nu har jag tagit penicillin sedan dess och den har blivit mycket bättre, säger Ekdal.

Hur orolig var du?

– Ont i en tå hade jag bara som första symptom. Sedan spred det sig till halva foten. Orolig var jag inte för hälsans skull men jag ville ju spela. Sakta men säkert förstod jag att det skulle bli tufft med skadan.

25-åringen behandlades med antibiotika vilket gjorde spel mot Ryssland för riskabelt. Nu är dock Ekdal återställd och testades hårt på lördagens träning.

– Efter matchen i lördags med Cagliari kände jag att det började dunka i foten, sedan blev det värre därifrån. Jag var rätt sänkt i början av veckan med feberkänningar men allt är borta så nu är det bara att köra. Jag hoppas på spel och mår jag bra tror jag att jag får spela i alla fall lite. Jag vill inte ta smärtstillande men får jag ont gör jag det för att spela.

Ekdal har utvecklats till en viktig kugge i Erik Hamréns landslag och med dagens kärna, bestående bland annat av Kim Källström, Johan Elmander och Zlatan Ibrahimovic, på väg upp i åren kan 25-åringen vara en mycket viktig del av svensk landslagsframtid. I lördagens Sportbladet lanserar Simon Bank Ekdal tillsammans med jämnårige Jimmy Durmaz som en tänkbar framtida kärna.

”Bra om de nya kommer in”

– Jag tycker vi båda spelat ganska mycket det senaste och Jimmy gjorde en jättebra match sist. Vi är mogna för det och inte jätteunga heller så det är dags nu, säger Albin Ekdal.

Vilka ser du mer kan ingå där?

– Det finns en del duktiga i U21 som ska ta nästa steg snart. Sedan har vi många unga här som Alex (Kacaniklic), och Pierre (Bengtsson) och Micke (Lustig) är inte unga men har många år framöver. Och Branimir (Hrgota) är väldigt duktig men har tyvärr inte fått spela så mycket. Det finns en del heta namn.

Hur bra kan det landslaget bli?

– Det är svårt att säga men det ser bra ut på pappret. Sedan får vi se hur det ser ut på planen.

Ekdal tycker också att söndagens match mot Liechtenstein vore ett perfekt tillfälle att ge ”det nya landslaget” chansen.

– Branimir är högaktuell nu när Ola (Toivonen) och Zlatan är osäkra. Jag vet inte vem som spelar men blir det han tror jag att han gör ett bra jobb. Jag tror att han skulle passa bra mot det motståndet.

– Det är en match i morgon när vi är mycket bättre individuellt sätt på alla positioner. Det kanske är bra om det kommer in nya hungriga spelare med lite mindre rutin som bara kör och vill visa framfötterna. Det är en perfekt match för den typen av spelare.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN