Det mest skandalösa – Chelseas agerande

FOTBOLL

Patrik Sjögren: Var en helt feldömd utvisning

1 av 6

Det mest skandalösa vid Zlatan Ibrahimovics utvisning var Chelseas agerande.

Sedan visade Thiago Silva med en nick hur en världsstjärna också kan uppträda.

Det var så vackert att bara det gjorde att PSG förtjänade segern.

Foto: Sportbladets Patrik Sjögren.

Det var självklart inte smart av Zlatan Ibrahimovic att långt in på offensiv planhalva kasta sig in efter bollen i närkamp med Oscar. Svensken var sen in i tacklingen, inget snack om saken, och den var ful. Men den skulle aldrig rendera i en utvisning.

Höll inne dobbarna

Zlatan höll inne dobbarna och det går aldrig att påstå att tacklingen var varken så våldsam eller farlig att den förtjänade ett rött kort. Det mest motbjudande i hela situationen var inte heller Ibrahimovics smäll. Det var Chelsea-spelarnas agerande.

Det var så samspelt att det går att misstänka att det var planerat. Sekunder efter kollisionen sträckte mer eller mindre samtliga blåa spelare på planen upp händerna i luften och rusade med full fart mot domaren. De ville försvaga PSG och de ville såra den mest värdefulla punkten i motståndarlaget.

Kan det till och med ha varit på order från bänken att domaren skulle sättas under press att varna den erkänt hetlevrade Ibrahimovic? För jag tror inte ens Chelsea-spelarna vågade drömma om ett rött kort i situationen. Men jag är övertygad om att deras agerande hade en effekt.

Klart det spelar in

Jag misstänker att Ibrahimovic aldrig hade blivit utvisad om inte elva blåa spelarna öppet skrikit ut sitt krav. Domarna har ett par sekunder på sig att ta sina beslut och det är självklart att spelarnas reaktioner då kan spela in. Det var smart gjort av Chelsea. Men det var också fult gjort av Chelsea. Det går alla dagar att jämföra med att filma till sig en straff.

Zlatan Ibrahimovic var i Champions League för att skriva historia. Han lyckades. Svensken är nu turneringens mest utvisade spelare tillsammans med Edgar Davids. Fyra röda kort var.

Men om Chelsea-stjärnorna lurade till sig en fördel så fanns det också en annan typ av spelare på planen. En kille som genom hela sin karriär varit känd för sin renhårighet snarare än någonting annat. För att han alltid placerar sig rätt istället för att behöva ta till regelvidrigheter. Som om han är övertygad om att en seger inte är värd lika mycket om du inte kan gå av planen med en rak rygg.

Efter att Thiago Silva tagit med handen i eget straffområde och orsakat en straff hamnade han mitt i en diskussion mellan domaren Björn Kuipers och en upprörd medspelare. Då vände sig 30-åringen mot dem båda och visade med en liten nick att domaren hade gjort rätt. "Jag tog med handen".

Hela världen emot sig

Den nicken var matchens allra vackraste – men det var en annan nick som blev matchens avgörande. Som av en händelse kom den också från Thiago Silva.

När PSG kände att de hade hela världen emot sig erkände en 30-årig brasse att så inte var fallet – och stångade sedan omkull all taktisk logik José Mourinho trodde på. Nu kan PSG bli livsfarliga.

De kommer tvingas spela en första kvartsfinal utan Zlatan Ibrahimovic och Marco Verratti. Men de kommer göra det med en nyvunnen övertygelse om att precis allt är möjligt.

Räkna med att Zlatan Ibrahimovics segervrål inne i omklädningsrummet mätte en minst lika hög decibel som Chelsea-spelarnas sammantagna protestskrik vid hans utvisning. Räkna med att svensken kommer tillbaka tokladdad och redo för revansch om och när han får spela igen i årets turnering.

Räkna med PSG. Lita på att de räknar med sig själva nu. Förhoppningsvis fortsätter de också med samma ärlighet och sportslighet som Thiago Silva visade världen på onsdagen.

Då kan de gå rakryggade från planen oavsett hur årets turnering slutar. Det hade i en perfekt värld varit värt lika mycket som alla segrar i världen.