Allsvenskan i fotboll

Laddar ute i världen – här är snackisarna

Av: 

Johan Linderstam

Oskar Månsson

Andreas Käck

Michael Wagner

FOTBOLL

Rapport från allsvenska lagens läger

Allsvenska publiklagen Malmö FF, IFK Göteborg, AIK och Hammarby laddar utomlands.

Sportbladet följer kvartetten på plats ute i världen.

Här är reportrarnas första rapport från lagens läger.

Guillermo Molins är nyförvärvets livlina

MALMÖ FF:s LÄGER I FLORIDA

Sportbladets Johan Linderstam på plats i Bradenton.

✓ Snackisen på lägret

Stjärnan som försvann. Sef röstade i förrgår igenom att tio SM-titlar, och inte tio seriesegrar, ska gälla för en stjärna på bröstet och Malmö, med 18 titlar och 21 seriesegrar, tappar då en av sina just nu två stjärnor på tröjan. Dock först från 2016, då säsongens tröjor redan är tryckta. AIK och, trumvirvel, Jönköpings Södra (!) propsade dock (lönlöst) på att ändringen skulle ske redan nu.

✓ Intresset på plats

Ganska svalt, får man lov att säga, om man ser det utifrån. Inte en supporter finns att skåda.

✓ Vädret och förhållanden

Fantastiskt, om man jämför med Sverige. Kallt och ruggigt, om man däremot använder den floridianska måttstocken.

✓ Lägrets utropstecken

Inkasten! Anton Tinnerholm tränade flacka och stenhårda Rory Delap-inkast från sidlinjen och vässade ett verkligt offensivt vapen när nye och 171 cm korte Yoshimar Yotún ställde sig bredvid och – helt regelrätt – kastade iväg en boll som möjligtvis inte landat än.

✓ Lägrets frågetecken

Kommunikationen? Fotboll må vara ett universellt språk, men ovan nämnde Yoshimar Yotún, till utseendet inte helt olik Alexis Sánchez, sade knappt ett knyst på hela dagen. När han dock fyllde på vätskeförrådet bredvid undertecknad, som pratar duglig spanska och hälsade med ett ”hola, todo bien?” sken han upp som en sol och började tjata. Visade sig att Guillermo Molins är hans språkliga livlina in i laget då resten av spelarnas spanskakunskaper sträcker sig till svordomar.

✓ Lagets form

Omöjligt att avgöra efter ett enda träningspass på två timmar. Första riktiga värdemätaren kommer i morgon då man möter DC United – och gamle lagkamraten Markus Halsti – 18.00, svensk tid.

✓ Anekdoten bakom kulisserna

Anekdot och anekdot, men man kan lugnt konsta­tera att Markus Rosenberg äger en ovilja att jaga boll inne i kvadraten. Försökte nästla sig ur uppgiften gång efter annan, trots lagkamraternas protester, men till liten lycka.

Vibe fortsätter leverera

IFK GÖTEBORGS LÄGER I PORTUGAL

Sportbladets Michael Wagner på plats i Faro.

✓ Snackisen på lägret

Går inte att blunda för cirkusen som var kring Lasse Vibe fram till midnatt, natten mot tisdag, när transferfönstren stängde. Blåvittfansens ångest, exempelvis på Twitter, gick att ta på.

✓ Intresset på plats

Inga supportrar här, än så länge. Mediarepresentanter från GP, GT, Aftonbladet, Svenska Fans (2), klubbens egen mediaansvarige och tv-fotograf.

✓ Vädret och förhållanden

Blandat med solsken, mulet, lätt regn. Från 13 till 17 grader på dagtid, betydligt kyligare kvällstid – och den ständiga vinden. Den här yttersta sydvästspetsen av Portugal är ett paradis för surfare av olika slag.

✓ Lägrets utropstecken

Lasse Vibe, två mål och offrande spel utan att vara rädd om benen 24 timmar innan transferfönstret stängde (3–1-segern mot Jablonec i söndags).

✓ Lägrets frågetecken

Haitam Alesaami. Den värvade vänsterbacken ska ju ersätta Ludwig Augustinsson och det är inte det enklaste. Har inte nått några jätte-höjder hittills, men inte heller fått större hjälp/samarbetet med Sören Rieks att klicka.

✓ Lagets form

God, på gränsen till mycket god.

✓ Anekdoten bakom kulisserna

Gustav Engvall. Supertalangen är välstrukturerad på planen, men nu undrar alla vad som ska försvinna på det här lägret… Engvall, 18, var helt oskyldig när han blev påkörd med bilen hemma i Göteborg. Men anfallarens tillfälliga lagning av bilen med eltejp får han höra om.

Nabil på plats och Etuhu chockad på motorvägen

AIK:s LÄGER I DUBAI

Sportbladets Oskar Månsson på plats i Dubai.

✓ Snackisen på lägret

Nabil Bahouis dramatiska sista timmar innan transferfönstret stängde. In i det sista förhandlade AIK med Real Sociedad om en flytt från allsvenskan till La Liga, men parterna kom aldrig överens. Och nu är ”Nabbe” alltså i Dubai.

✓ Intresset på plats

Tiotalet supportrar visade upp sig under AIK:s match mot Kyrlia Sovetov. På träningarna kommer fansen däremot inte in – planerna ligger på en shejks privata mark. Aftonbladet, Expressen och Fotbolldirekt har utsända på plats.

✓ Vädret och förhållanden

Perfekta förhållanden. Gräsmattorna som AIK tränar på är vattenpassjämna, inte ett strå ligger fel. Temperaturen går upp till runt 25 grader på dagarna och Sportbladets bleka reporter är noga med solkrämen. På kvällarna är det något svalare – då kör AIK sina spelpass.

✓ Lägrets utropstecken

Johan Blomberg, Ebenezer Ofori och Niclas Eliasson får dela på utmärkelsen. Samtliga har varit pigga på träning och match.

✓ Lägrets frågetecken

Lee Baxters temperament. AIK:s målvaktstränare fick spel på en rysk motståndare i gårdagens match, vilket gav Lee ett rött kort från bänken.

✓ Lagets form

Inte särskilt god, att döma av matchen mot Kyrila Sovetov. Men AIK saknade halva startelvan.

✓ Anekdoten bakom kulisserna

När Sportbladet delade bil med AIK:s nyförvärv Dickson Etuhu på väg från träning till hotell missade chauffören en avfart. Problem? Nej då. Chaffisen stannade mitt på den hårt trafikerade motorvägen och backade tillbaka inför ögonen på en chockad Etuhu: ”WHAT?! Did that really happen? Man, I love this country!”

Hallenius har hittat formen – ser pigg ut

HAMMARBYS LÄGER I LA MANGA

Sportbladets Andreas Käck på plats i La Manga.

✓ Snackisen

Biljettförsäljningen till cupderbyt mot AIK. Den säljer som smör (över 30 000 nu) och hajpen har spridit sig ända ner hit till La Manga. Spelare snackar om det, ledare snackar om det, och fansen som är här snackar förstås om det. Känns som cupen kan bli en rivstart på den svenska fotbollssäsongen 2015.

✓ Intresset på plats

Fem tappra bajare har varit på plats sedan dag ett och följt varenda träning (från solstolar, med bira i näven). På tisdagskvällen, när Bajen mötte Molde, fick de sällskap av ytterligare ett tiotal hammarbyare som lämnat kalla Sverige för varma (nåja...) La Manga. Ett okej intresse, med andra ord.

✓ Vädret och förhållandet

15 grader och sol. Då är det förstås dumt att klaga. Men … tro inte att spelarna glider runt i shorts och tisha hela dagarna. När vinden tar i är det nämligen bitande kyla. Fråga bara sportchef Jingblad, som dök upp till träning – i dunjacka. Själva fotbollsanläggningen går dock inte att klaga på.

✓ Utropstecknet

Linus Hallenius. Ser pigg ut på träningarna och var slående bra i matchen mot Molde där han agerade målskytt, framspelare och grovjobbare. Får han göra ett par baljor under försäsongen och bygga på sitt självförtroende kan det bli en rolig säsong för Linus – och för Hammarby.

✓ Frågetecknet

Givne mittbacken Lars Saetra stukade fossingen i måndags. Var inte tillräckligt kry för att spela mot Molde och med Philip Haglund fortfarande i rehab fick Bajen ställa upp med Saevarsson/Guldborg som mittbackspar. Det såg helt okej ut, men det finns ändå frågetecken för lagets mittbackssituation.

✓ Lagets form

Har visserligen bara spelat en match. Mot ett Molde som bytte ut hela start­elvan i paus. Men mot ett Molde som alltjämt är regerande norska mästare och som har ett oerhört namnkunnigt lag. Det blev 2–2, och Hammarby var närmast segern. Formen kan därför inte bli annat än Betyg: 4 av 5 plus.

✓ Anekdoten bakom kulisserna

Jag satt bredvid scouter från ­Borussia Mönchengladbach, Twente, Herenveen och Utrecht under Hammarby–Molde. En av dem slog fast att Simon Tibbling var bäst på planen när Groningen mötte Go Ahead Eagles i lördags, men också att ”Tibbe” såg tjock ut… Samme kille ­hyllade Måns Söderqvist.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll