Kalmar chockade Hammarby

FOTBOLL

Mikael Blomberg bakom utskåpningen

Foto: Lasse Johansson, Mikael Blomberg och Viktor Elm.

Kalmar (TT)

Kalmar FF fortsätter att orsaka huvudvärk för Hammarby.

På ett närmast genant sätt klädde hemmalaget av serieledarna på Fredriksskans.

– Vi tycks vara en oerhörd favoritmotståndare för Kalmar, säger Hammarbytränaren Anders Linderoth efter storförlusten (4–1).

Det tycks inte spela någon roll om Hammarby kommer som mittenlag eller som serieledare till mötena med Kalmar – spelet låser sig varje gång.

Inte ens ett tidigt självmål av Kalmars högerback Niklas Kaldner kunde hjälpa Hammarby att bryta det mönster som funnits under lagens senaste möten. Istället föll Hammarby än en gång i Kalmars taktiska fälla. Med Ari da Silva Ferreira och Lasse Johansson högt pressande på topp stressades Hammarby till ständiga misstag i uppspelen och de bollar som skickades genom mittfältet stoppades effektivt upp av Henrik Rydström, Mikael Blomberg och Viktor Elm.

Den vanliga visan

– Det var den gamla vanliga visan mot Kalmar. Vi gör ett kollektivt jättebottennapp och då kan jag som tränare inte hjälpa spelarna att komma rätt eller hitta något lösningsmedel till deras spel, säger Anders Linderoth.

Kalmar vann inte bara mittfältet defensivt. Även tre av hemmalagets mål kom därifrån. Mikael Blomberg gjorde två (varav ett på straff) och 20-årige Viktor Elm satte sitt första allsvenska mål i karriären när han kvitterade till 1–1 bara sex minuter efter Hammarbys ledningsmål.

– ”Bagarn” (Patrik Rosengren) höll undan en kille för mig så det var bara att nypa till, säger Viktor Elm.

Öppet mål

Mikael Blomberg utnyttjade bara minuten senare ett misstag från Ante Covic och Max von Schlebrügge som krockade i kamp om en höjdboll.

– Jag fick bollen från Covic rätt i bröstet och då var det bara att klippa till i öppet mål, säger Mikael Blomberg som menade att hans Kalmar gjorde sin hittills bästa insats för säsongen.

– Vi gör fyra mål på serieledarna och äger matchen totalt. Det gick nästan att se på dem hur tråkigt de tyckte det var att möta oss.

Sleyman utvisad

Kalmar FF hade 3–1 när Hammarby gjorde ett sista försök genom att flytta upp Pétur Marteinsson på topp samtidigt som laget gick ned på en trebackslinje. Den förändringen han dock aldrig få någon effekt för bara minuten senare rev Suleyman Sleyman ned Cesar Santin innanför straffområdet. Det resulterade i 4–1 för Kalmar och utvisning för Hammarbyspelaren.

– Det var väldigt mycket rött på plan i dag. Både i spelet och på korten, säger Anders Linderoth.

Inte bara Suleyman Sleyman lämnade planen i förtid. I den 84:e minuten visades även Kalmars Cesar Santin ut.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM