Timm: Jag lärde mig mycket i fängelset

FOTBOLL

LONDON

Efter en fängelsedom på ett år ska Mads Timm betala tillbaka beskyddet han fått av Alex Ferguson.

Dansken tar hjälp av mannen som gav alkohol-, kokain- och spelmissbruk ett ansikte i engelsk fotboll, Paul Merson.

Foto: Efter fängelse­vistelsen har Mads Timm blivit utlånad till skandalomsusade Mersons Walsall.

Ska bli intressant att se hur det slutar.

I januari 2004 lämnade den då 19-årige Timm Manchester Uniteds träningsanläggning i sin Mitsubishi Evolution.

Bakom sig hade han en annan av klubbens stora talanger, Callum Flanagan.

Plötsligt inledde de en vansinnig tävling genom Manchesters gator.

Vid Isherwood Road slutade biljakten med en krasch som skadade Angela Bourne, passagerare i en tredje bil, svårt.

United stöttade

Den efterföljande utredningen visade att Timm och Flanagan kört i 105 kilometer i timmen på en väg där hastighetsbegränsningen var 65.

Timm skapade rubriker världen över när han i mars förra året dömdes till ett års fängelse för vårdslöshet på allmän gata, Flanagan fick ett mildare straff, åtta månader, för att han erkände sig skyldig.

Alex Fergusons dom var till danskens fördel.

United valde att stötta honom, medan Flanagan fick sparken.

Efter drygt fyra månader inlåst på Thorn Cross-anstalten i Warrington släpptes Timm ut i förtid och kunde återvända till fotbollen.

I september gjorde han ett 30 minuter långt inhopp i Tippeligan för Lyn, men nu har han återvänt till England där han fortfarande står under Fergusons beskydd.

För att få speltid blev han utlånad till division I-laget Walsall där han under januari spelade till sig en ordinarie plats på mittfältet under managern Paul Merson, vars rykte är nedsvärtat av en rad sprit-, kokain- och spelskandaler.

”Jag känner mig starkare”

Kanske kan hans erfarenheter att komma tillbaka efter personliga kriser hjälpa Timm, men jag är tveksam efter envisa rykten om att Merson börjat dricka och gambla igen.

– Jag vill inte vrida tillbaka tiden. Jag lärde mig mycket under tiden i fängelse och känner mig starkare efter den erfarenheten, säger Timm i en intervju med The Guardian.

– Om du inte har varit i fängelse är det svårt att förstå. Jag var där för att ta mig igenom det. Jag kände ingen glädje, men inte heller sorg. Jag såg bara till att överleva så att tiden gick.

Få meriter

Frågan är om tiden runnit ifrån Timm, eller om han fortfarande kan leva upp till förväntningarna som skapades när United kämpade bort konkurrerande klubbar för att värva honom från Odense som 16-åring.

Året efter debuterade han i Champions League mot Maccabi Haifa och framtiden såg bländande ljus ut.

Fyra år senare är hans främsta merit att han gjorde första målet på nybyggda Viking Stadion under en kort utlåning till Stavanger-klubben 2004.

Fortsättning följer?

???

Veckans Londonskola: Den första motordrivna taxin dök upp på Londons gator 1903. Då fanns det fortfarande 11?000 licensierade taxis som drogs av hästar, den sista försvann 1947.

I dag uppskattar man att det finns runt 20?000 taxibilar i London, de körs av totalt 24?000 taxichaufförer. Utbildningen för att få köra taxi tar upp till tre år. Så tveka aldrig att fråga om bästa vägen...

ARTIKELN HANDLAR OM