...men i fjol tackade AIK nej till 31 mål

FOTBOLL

”Inte spelartypen vi behövde”

1 av 2 | Foto: NUMMER 1 Halmstads Gunnar Heidar Thorvadsson gjorde 16 mål och var med och tog Halmstad till Uefacupen. I fjol var han tillgänglig för AIK, men klubben tackade nej.

Gunnar Heidar Thorvaldsson vann skytteligan i allsvenskan på 16 mål.

Wilton Figuiredo kom tvåa i skytteligan i superettan med 15 mål.

Båda ratades i fjol av AIK som just nu vill värva tre (!) anfallare.

Sportbladet har tidigare berättat om Wilton Figuiredo som hösten 2004 provspelade med AIK. Brassen hamnade i stället i Gais och gjorde 15 mål i årets superetta.

- Tränarna och jag ville ha Wilton men vi fick inte göra klart med nya spelare vid den tidpunkten. Styrelsen tyckte att vi skulle titta på svenska spelare, säger dåvarande sportchefen Peter Kisfaludy.

Figuiredo var bosmanfall och hade inte kostat AIK något vid en övergång.

Skickade ett videoband

Även allsvenska skyttekungen Gunnar Heidar Thorvaldsson var på gång till AIK. Hans agent Patrik Mörk skickade ett videoband till klubben sommaren 2004.

- Det stämmer. Jag tror att Kisfaludy var positiv men att han inte fick igenom det, minns Patrik Mörk.

Desperat jakt

När Halmstad senare köpte Thorvaldsson kostade han knappt en halv miljon kronor.

- Tanken var att Gunnar skulle komma och provträna men "Nebo" och Patrick Englund tyckte inte det var den spelartyp vi behövde. Men det är alltid lätt att vara efterklok, säger Peter Kisfaludy.

AIK letar just nu desperat efter anfallare. Enligt uppgift ska tre stycken värvas. Intresse finns fortfarande för Wilton Figuiredo men hänger bland annat på hur det går för Gais i kvalet.

Islänningar provtränar

Heidur Sveinsson från isländska Keflavik provtränar i veckan. Även Gif Sundsvalls Jonas Wallerstedt har kopplats samman med AIK. Dock ska intresset för Mikael Dahlberg försvagats.

- Vi har en lista med anfallare och Dahlberg finns med där. I dagsläget finns inget mer att kommentera, säger värvningschefen Stefan Söderberg.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM