Allsvenskan i fotboll

Häcken agerar med ansvar – och med en stor spelglädje

FOTBOLL

Sportbladets Stefan Alfelt: Är det en förenings sak att bestraffa en spelare?

GÖTEBORG

Staten versus Dulee Johnson och Peter Ijeh.

Stefan Lundin vädjade, eller rättare sagt sa att han inte accepterade jämförelser om hur lagens långa arms nacksvingsgrepp om de två Göteborgsklubbarnas stjärnor påverkar i dagsläget.

Tyvärr, Stefan. Även om jag håller med dig går det inte att låta bli.

Peter Ijeh mår dåligt därför att tidningar skriver om en skattehistoria som åtminstone jag inte kan se honom som den huvudansvarige i.

Dulee Johnson får sin rattfylla och olovliga körning kastad i ansiktet snudd på varenda dag som han öppnar en tidning. Naturligtvis påverkas han också - men han var strålande när Häcken krossade IFK Göteborg, vilket faktiskt var vad man gjorde i andra halvlek.

Arne Erlandsen försökte hävda att Ijeh skulle påverkas mer därför att han inte kunde förutse vad som kan hända i framtiden. Om det kan man väl bara konstatera att oavsett hur skyldig Peter Ijeh än kommer att anses vara kan han aldrig få två års fängelse av en rätt. Vilket är hotet som Johnson lever med.

Lätta sin moralpanik

I skämtsamma Götet skojar man i dag om den effektiva vården i staden. Lite drygt en vecka tog det en psykolog att återanpassa Johnson så att klubben kunde lätta på sin moralpanik och ta in honom i laget igen.

Precis lagom till derbyt mot Blåvitt.

"Tv-stjärnan" Olle Palmlöf gav visserligen självmant sin rattfylla en sån dignitet att han stängde av sig från rutan, men är det egentligen en idrottsklubb som Häckens sak att föregripa rättsväsendet och bestraffa en spelare som har problem?

Varför gjorde man det i två matcher?

Jag kan inte se en annan anledning än osäkerhet om sponsorernas moraliska smärtgräns.

Varför lät man honom spela igen?

Förmodligen för att saken ebbat ut. Tiden hade snabbläkt en del omedelbara öppnade sår.

Häcken har agerat som en idrottsklubb med ansvar ska göra i och med att man fått sin spelare att acceptera vård. Jag tycker det är oerhört mycket viktigare än det symboliska straff som den korta avstängningen blev. Den tycker jag faktiskt var helt onödig.

Utsatt för en häxjakt

Varken Johnson eller Ijeh har såklart mått bra senaste tiden. Ijehs "brott" är förmodligen inte annat än att han litat på experter som ska kunna skattelagen. Ingen kan få mig att tro att en afrikansk fotbollsspelare som inte bott särskilt många år i Sverige dikterar villkoren för hur han ska slippa undan mesta möjliga skatt i en kontraktsskrivning. Självklart känner han att han är utsatt för en häxjakt. Hur man under de här premisserna kan prestera på fotbollsplanen beror naturligtvis på vilken person man är. Hur ens psyke fungerar. Vissa kan skaka av sig det mesta och aldrig oroa sig för morgondagen, andra ser svarta hot överallt.

Teddy Lucic och Jimmy Dixon - vilket mittbackspar. Allsvenskans bästa? Helt klart, ingen tvekan alls. Kombinationen av Teddys skicklighet, iskyla och rutin samt Dixons enorma fysiska kvaliteter är oslagbar.

Dulee Johnson och Stig Töfting - vilket inre mittfältspar. Allsvenskans bästa? Djurgårdens Johan Arneng och Daniel Sjölund konkurrerar kanske just nu, men några andra kan jag inte se med samma arbetskapacitet kombinerad med vinnande spelskicklighet. Åtminstone inte innan Anders Svensson förstärker Elfsborg.

Dioh Williams och Jonas Henriksson - vilket anfallspar. Allsvenskans bästa? Nja, kanske inte. Men ett av de allra bästa är det absolut. Och eftersom Malmös halveras och Djurgårdens förmodligen brandskattas på Sören Larsen är det väl bara Elfsborg som kan visa upp en lika stark duo på topp oavsett vilka man väljer av Hasse Berggren, Joakim Sjöhage och Mathias Svensson.

Häcken är i toppen för att stanna. Jag blir inte ett dugg förvånad om första riktiga bortasegern plockas mot storfavoriten Malmö på måndag.

Återhämtning saknas

Anmärkningsvärt är att blåvita spelare efter förlusten i går klagade på intensiva träningar i en period med otroligt tätt matchande. Ute i den stora proffsvärlden används dagarna mellan matcher till återhämtning och skadeförebyggande träning. Fast Norge hör kanske inte dit.

Stefan Alfelt

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll