Utslagen och sågad - men Lagerbäck får en rejäl VM-bonus

FOTBOLL

Utslagen ur VM.

Hårt ansatt av media och fans.

Men Lars Lagerbäck kan trösta sig med att han får en väl tilltagen VM-bonus.

- Självklart får Lars bonus under VM. De flesta andra förbundskaptener i VM har samma upplägg, säger Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska Fotbollsförbundet.

I slutet av 2005 förhandlade Svenska Fotbollsförbundet fram en förlängning av Lars Lagerbäcks kontrakt. Parterna kom överens om ett nytt avtal som gäller fram till efter EM 2008.

I stora drag omfattar anställningsavtalet en fast månadslön och en prestationsbaserad del.

Ersättning vid framgång

En del av förhandlingen mellan Sune Hellströmer, fotbollsförbundets generalsekreterare, och Lars-Åke Lagrell, fotbollsförbundets ordförande, samt Lars Lagerbäck handlade om vilken ersättningsnivå som förbundskaptenen skulle få i bonus vid mästerskap.

- Lars får bonus för att han tog Sverige till VM och för de framgångar Sverige har haft i VM. Vi har godkänt bonus till de flesta förbundskaptener vi haft de senaste 20 åren. En förbundskapten är med och påverkar resultatet i matcherna. Då ska han, precis som spelarna, få ersättning vid framgångar, säger Lars-Åke Lagrell.

Enda ledaren som får bonus

Jürgen Klinsmann, Tysklands förbundskapten, får nio miljoner kronor om Tyskland går hela vägen till guld. På den nivån rör sig inte Lagerbäcks bonusklausul.

- Nej, det är det inte. Men jag vill inte säga hur mycket Lars får. Det är någonting mellan oss, säger Lagrell.

Lagerbäck är den enda i ledarstaben som får bonus vid framgångar. Inte ens assisterande förbundskapten Roland Andersson har någon bonusklausul.

- Vi har diskuterat det där om fler ledare ska ta del av bonusprogrammet. Men vi har kommit fram till att det räcker med den som är förbundskapten. Vi anser inte att fler ledare är med och kan påverka resultatet, säger Lagrell.

Fotbollsförbundets intäkter för VM uppgår till 60 miljoner kronor. Men 40 miljoner försvinner i kostnader för boende, kommunikationer och bonus till Lagerbäck och spelarna.

Tomas Ros