De vägrar träffa fans

FOTBOLL

Förbundets krav: Ingen insyn mellan supportrar och spelare

1 av 2 | Foto: BENGT KULÉN
ULLEVI, I GÅR För att förbundet skulle slippa "spontana autografsessioner" satte arrangörerna upp presenningar över staketen vid Ullevi i går, något som upprörde många. När landslaget spelade på samma arena 2003 var det fritt fram att fota och skriva autografer genom staketet.

GÖTEBORG

De största stjärnorna spelade inte.

Sedan stoppades de svenska fansen från att försöka få autografer eller att ens se idolerna.

Stora presenningar skyddade spelarna från supportrarna.

- Det var ett önskemål från fotbollförbundet, säger Anders Albertsson hos arrangören Got Event.

Under träningsveckan på Gotland tilläts inga supportrar komma åt de svenska landslagsspelarna för att få autografer.

Landslagsledningen befarade kaos när trycket framför allt mot de tre största stjärnorna, Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson och Fredrik Ljungberg, skulle bli för stort.

Men efter matcherna brukar det gå att vänta på utsidan av avspärrningarna för att få en glimt, foto eller en eventuell autograf av de svenska fotbollsidolerna.

Men i går var alla de möjligheterna helt borta för de svenska fansen vid Ullevi.

Inte fotografera

Tord Andersson, ledare för Ytterby IS 9-årslag, berättar för Sportbladet:

- Efter slutsignalen rusade alla ungarna, precis som vanligt, ner för att försöka ta autografer när spelarna gick ut till bussen. Men då hade de satt upp presenningar framför staketen så att ungarna inte skulle kunna ta autografer eller ens fotografera.

- Så har det aldrig varit tidigare. Det är 30 besvikna ungar vi har här nu, säger Tord Andersson.

Tidigare år har spelare, som Zlatan Ibrahimovic, efter intervjuer i den så kallade mixade zonen på vägen till spelarbussen gått fram till det skyddande staketet för att ställa upp på bilder och skriva autografer på block som sträckts fram.

Nu stoppade en par meter hög presenning som följde staketet längs ett par hundra meter all insyn.

När Sportbladet frågar landslagets medieansvarige Thomas Saleteg och Svenska fotbollförbundets informationschef Jonas Nystedt om nyordningen säger de båda att det inte är något de känner till.

Ett önskemål

Men Anders Albertsson, evenemangschef på Ullevi hos arenabolaget Got Event, förklarar att önskemålet kommer direkt från fotbollförbundet.

- Det kommer från förbundets arrangemangsansvarige. Men som jag förstår kommer det direkt från spelartruppen. Landslaget ska komma in och ut från Ullevi i lugn och ro. De vill ha en viss distans så att spelarna ska kunna hålla på sin integritet, säger Albertsson.

Hur har förbundet motiverat det agerandet?

- Man vill inte ha insyn och spontana autografsessioner. Förbundet vill att sådana saker ska vara planerade och ordnade i förväg.

En uthyrare

Vad tycker ni som arrangör om det?

- Det måste vi ta hänsyn till för annars tycker inte landslaget att det är trevligt att komma till Ullevi. Vi är bara en arenauthyrare i det här sammanhanget.

- Personligen tycker jag att det är synd att man inte alltid tar fansen på allvar. Det är tråkigt att det finns ledsna barn efter en match. Det borde gå att hitta en kompromiss, säger Anders Albertsson.

Sportbladet sökte i går kväll förgäves Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell och generalsekreteraren Sune Hellströmer för en kommentar.

Läs mer om landskampen:

Johan Flinck, Michael Wagner