Defensiven – tyskarnas största oro

FOTBOLL

MÜNCHEN.

Ofta såg det ut som när Tyskland är som bäst.

Snabbt djupledsspel, crossbollar, skott, skott, skott och ständiga en mot en-utmaningar.

Men ett snabbt kvitteringsmål av Costa Rica räckte för att sänka kvaliteten till det man sett ganska ofta de senaste åren. Ett Tyskland med osäkert försvarsspel.

Två påpassliga mål av födelsedagsgrisen Klose. Drömmål av suveräne ytterbacken Lahm och hygglige mittfältaren Frings. Klara 4–2 utan superstjärnan Ballack på planen. Normalt vore det tillräckligt för att tyskarna i dag skulle måla flaggor i ansiktena och inte tvätta bort dem förrän det självklara guldet är färdigfirat runt sisådär 20 juli.

Men tysken är kräsen när det kommer till fotboll.

Har man skänkt världen en spelande mittback som Franz Beckenbauer suckar man och håller för ögonen när Per Mertesacker misshandlar bollen.

Halva och hela missar av Borowski

Har man en Ballack på läktaren tolererar man inte en enda liten halvmiss av hans ersättare Tim Borowski och såna plus några hela gör Borowski alltid i varje match.

Segern över Costa Rica räcker inte för att återuppväcka tron på ett landslag som inte har slagit någon av världens stora fotbollsnationer sen vinsten över England i VM-kvalet 7 oktober 2000.

Lyckas inte med förnyelsen

Det är som om den gamla trebackslinjen med libero fortfarande hänger som en mörk skugga över alla nya tyska försvarsspelare och skapar obalans i alla försök till förnyelse. Spikrak fyrbackslinje och rakt fyramannamittfält.

Det är dagens tyska landslag, men om det inte känns riktigt tyskt för mig vad tycker då inte tysken om påfundet?

Förmodligen krävs ett VM-guld för att taktiken ska accepteras fullt ut.

Det blir tufft och det kan rentav bli tufft för hemmafavoriten att gå vidare från gruppen. Ecuador har sydamerikanska förståsigpåare varnat för. Dom imponerade med snabbt kontringsspel mot Polen, men Polen hade också två kanonskott i stolparna i slutminuterna.

Målrikaste premiären genom tiderna ska man nog vara försiktig med att använda som måttstock på Tysklands styrka och förutsättningar inför fortsättningen i VM.

Stefan Alfelt