Ärligt talat - England är en livsfarlig kandidat till VM-guldet

FOTBOLL

BADEN-BADEN

En fotnot brukar alltid komma sist i texten, men vi kan väl vända på det hela i dag.

FOTNOT: Wayne Rooney är förresten klar för spel i VM, precis som Sportbladet meddelade redan i går.

Det räcker så, i alla fall om vi snackar nyheter.

Däremot kan man ju alltid fundera över vad det betyder för England, om Rooneys närvaro nu kommer att innebära oro och diskussioner och mediatryck inför varje laguttagning.

Det är klart att det kommer att spekuleras, särskilt eftersom 20-åringen själv bara vibrerar av lust att få spela i VM och säkert kommer att sända signaler till Sven-Göran Eriksson:

- Låt mig lira, jag känner mig helfräsch!

Det där måste den engelska lagledningen ta tag i och har säkert också en plan klar: man kommer att vänta så länge som möjligt med att stoppa in United-stjärnan, hur spelklar han själv än anser sig vara.

Frågan är knappast aktuell förrän efter gruppspelet, såvida inte mötet med Sverige den 20:e blir panikartat viktigt för engelsmännen. I så fall är jag säker på att Rooney spelar, precis som jag skrev i går.

Det ska bli väldigt intressant att följa den engelska träningen i dag. Rooneys återkomst efter utflykten till Manchester är en riktig moralhöjare, jag tror ärligt talat att England är en livsfarlig kandidat till VM-guldet nu, men hur mycket kommer polarna att hålla igen i närkamperna när de spelar två-mål? Vet en engelsman hur man håller igen?

Efter att ha sett hårdingar som John Terry och andra ligga och kvida i det fantastiska gräset på Mittelberg arena fattar jag att det är djungelns lag som råder på Englands träningar. Satan, så det smäller!

Apropå djungel så hände det spännande saker i Svarta Skogen, den som omger Englands anläggning, i går morse.

Träningen var bara öppen för media i tio minuter, sen föstes alla ut när Svennis och gubbarna skulle ha hemligheter för sig.

Gömde sig bakom ett räd

Åh, Lasse Lagerbäck skulle ha varit med!

Om han hade darr på rösten när Sportbladet avslöjade en svensk frisparksvariant skulle han fått både blodstörtning och hemorrojder om han varit i Svennis kläder.

Drevet tog till alla trick i boken för att få en tjuvtitt.

Eleganten hukade sig ner bakom en grupp skolbarn som hade tillstånd att stå vid ett nätstaket och titta in. Matt Lawton från Daily Mail gömde sig bakom ett träd. Det gjorde också Skelettet, skillnaden var att Skelettet inte syntes.

Flera andra for omkring i buskarna som commandosoldater tills de hade fått den information de ville ha.

Det otroligaste:

Högt uppflugen i ett träd, säkert 20 meter över marken, upptäcktes en man i fullständig kamouflageuniform. Hur länge han hade befunnit sig där är det ingen som vet, men han hade fri insyn över träningsfältet och klättrade sen ner och försvann.

Ingen kände igen honom. Det talades i Drevet - och förmodligen inom FA -om att spionen var utsänd av premiärmotståndarna Paraguay.

Allt detta för att få besked om vad alla redan visste: att England tänker spela 4-4-2 med Owen och Crouch på topp på lördag.

Detta om detta.

En slags fotnot (två fotnötter, alltså) är också den där storyn om den svenska geggamojjan som ska kletas på David Beckhams högersko för att få extra skruv på bollarna. Solvalla har jag hört talas om men aldrig skovalla. Vi får väl se om det är mer än en mirakeldrog från en gårdfarihandlare i Vilda Västern.

Det är en sån där story som skulle älskas av de engelska tabloidskrivarna, men de tryckte alla i timmar på sina rum och väntade hålögda på Rooney-besked vid tv-apparaterna.

Däremot satt de rutinerade söndagskolumnisterna - av en sån där gammal fin sort som inte längre finns i Sverige - och drog roliga stories över ett stop öl på torget i Baden-Baden. Det var Bob Cass från Mail on Sunday, Paul Mc Carthy och Andy Dunn från Sunday People samt Joe Lovejoy och Martin Samuel från Sunday Times.

Hemligt vapen i fickan

Just när jag gick förbi hörde jag hur de gjorde sig lustiga över Tord Grips baklängesvolt över en väska på träningen i tisdags. De skulle bara veta att det är Grip som går omkring med en flaska av det hemliga, engelska vapnet - skovallan - i fickan.

Eleganten, den blåblodige från Regents Park, kom sen släntrande i fluffig, ljusblå skjorta, satte händerna i sidorna och såg sig om:

- Ytterst civiliserad plats, sa han.

Det är klart han trivs. I det här området finns det fler miljonärer än någon annanstans i Tyskland, gamla damer går omkring med hundar av åkersorkars storlek som har koppel beströdda med diamanter, det kryllar av krogar med Guide Michelin-stjärnor och frukosten på mitt kurhotell kostar 175 kronor. Traktamentet är slut redan till lunch.

Annika i kassan hemma på jobbet kan börja fingra på kombinationslåset till kassaskåpet, det kommer snart ett nödrop.

Peter Wennman