Hyllad för sin hårda stil

FOTBOLL

Svennis går in i VM som en älskad man

BADEN-BADEN

Tänk, det trodde jag aldrig:

Två fingrar rakt upp i Mumindalen på Sir Alex Ferguson.

Med bara några veckor kvar på jobbet visar Sven-Göran Eriksson upp ett nytt, stenhårt ansikte – och han har aldrig gjort sig bättre.

Nu går Svennis in i VM som en älskad man.

Foto: DREVET HÄPET AV BEUNDRAN Sven-Göran Eriksson gav klara besked om att det är han som avgör Wayne Rooneys medverkan i VM. Den engelske förbundskaptenens nya hårda stil gick hem hos den engelska pressen.

40 miljoner engelsmän – minus ett antal Manchester United-fans – vill kyssa honom i den blanka pannan för hans sätt att hantera hela den känsliga Wayne Rooney-affären.

England vill se Rooney i VM.

Svennis har gett dem Rooney.

Och han har bett Sir Alex torka sig nånstans.

Inga fingrar emellan, om man säger så.

Jag fattar inte var han fått luft ifrån.

Jag har följt Svennis sen han kom till England för fem och ett halvt år sen och alltid sett en konflikträdd människa, en man som på nåt otroligt märkligt sätt lyckats trassla sig ur alla problem utan att egentligen ta ställning, trots att han suttit inmålad i ett hörn flera gånger. Fotbollens Kofi Annan har sagt ”well-e, yes, maybe, maybe not” och så har det löst sig utan att ett grått hårstrå rubbats på Svennis huvud.

Men så nu, i går:

Svennis läste upp en redogörelse för den internationella pressen, och jag hoppas vid Gud att det var hans egna ord, jag VILL att det ska vara så och inte nåt som var dikterat av FA, för det lät förbannat bra:

”Wayne Rooney är skadefri. När vi sen anser att han har ork för en match ska han spela. Det är VÅRT val. Waynes och mitt. Ingen annans. Han kommer att spela när jag anser honom redo, om det så är i morgon. Detta beslut har jag tagit för Wayne Rooneys, det engelska VM-laget och 40 miljoner engelsmäns skull. Slut på meddelandet, jag svarar inte på några frågor”.

Konflikt bakom kulisserna

I klartext:

Vad Manchester United tycker om saken skiter jag i.

United har gett sitt försiktiga klartecken för VM-spel för Rooney – efter gruppspelet. Men trots Sir Alex protester är Svennis alltså beredd att kasta in sin anfallsstjärna tidigare än så.

Troligt scenario: Rooney blir inhoppare mot Trinidad-Tobago i andra matchen, sen spelar han från start mot Sverige.

Att det varit en stor konflikt bakom kulisserna framstod ännu tydligare när Svennis sen höll en speciell presskonferens för det engelska pressdrevet (och några till).

– Har du diskuterat detta med Sir Alex, frågade nån.

– Yes, men mer tänker jag inte säga om det, svarade Svennis med mörkt ansikte.

Sen sa han saker som Drevet bara sög i sig som honung:

? ”Det är jag som är boss”.

 ”Vill United skicka hit en specialist och undersöka Wayne före en match kan jag bjuda på det av ren artighet. Men det är jag som bestämmer.”

 ”Hans fot är läkt. Helt och hållet. Han kommer inte att skada den igen. Han behöver bara matchtempo.”

? ”Jag riskerar inte Wayne Rooneys hälsa. Det skulle jag aldrig göra. Men jag vill vinna VM åt England.”

Det var mumma för Drevet. Det är just den typen av ledarskap skribenterna efterlyst hela tiden. Det är dessutom den typen av ledarskap som Svennis faktiskt har 55 miljoner kronor om året för att visa. Äntligen talade han om vad han vill och vem som bestämmer – nu när han ska sluta.

Beundrad av Drevet

Drevet försökte rubba honom i går också. Howard på The Sun sa:

– Det är nåt som inte stämmer här. I Japan för fyra år sen sa du samma sak, att David Beckham var skadefri. För bara tre veckor sen erkände du plötsligt att Becks bara var frisk till 70 procent. Det kan vara likadant nu.

– Men det var i Japan det. Nu är vi här, sa Svennis och tittade med avsmak på Howard.

Drevet var häpet av beundran när Svennis lämnade rummet. Jag fångade honom i flykten, lika imponerad, och sa lite slarvigt:

– Men nu jävlar vann du på poäng.

– He, he, tycker du det?

Jag vet inte, det har varit nåt med Mr Eriksson de senaste två veckorna som jag inte riktigt känt igen, han har sett så avslappnad och?...?illmarig ut.

l? Vi har förstås teorin att han har klart med nytt jobb redan, till exempel Real Madrid.

l? Han kan också ha känt till att läget för Wayne Rooney var bättre än vad alla andra trott.

l? Han vet att han har en jättechans att vinna VM – och han kan inte sparkas om det blir fiasko.

Den skallige Giancarlo på Gazzettan har en annan misstanke som han viskade i örat på mig, ett löst rykte som går ut på att det finns en ny kvinna bakom kulisserna, ”en italienska med peruk”.

– Äh, det är du som behöver peruk, sa jag.

Mr Bison, Eleganten, Laptop, Skelettet, Schakalen och Babyface höll snabb överläggning och bytte informationer som vanligt. Jag tror de kommer att höja ”Skoningslöse Sven” till skyarna i sina spalter i dag.

Svennis har plötsligt blivit

en slags hjälte – före

VM:s första match.

Förbundskaptenens popularitet – så har hans status varit vid mästerskapen