Turerna kring Wayne Rooneys skada

FOTBOLL

Från benbrottet mot Chelsea till spel i VM

Wayne Rooney faller till marken efter en tackling av Chelseabacken Paolo Ferreira.

Han bryter det fjärde mellanfotsbenet i högerfoten.

Det första beskedet är att United-anfallaren blir borta i minst sex veckor och riskerar att missa fotbolls-VM.

30 april: Sven-Göran Eriksson säger att Rooney fortfarande är en del av svenskens VM-planer, även om 20-åringen bara kan spela i några matcher.

1 maj: United-managern Sir Alex Ferguson är inte lika positiv som Eriksson: ”Men vet ju aldrig, men just nu tvivlar jag på att han ska kunna vara med med tanke på den långa rehabiliteringstiden.

2 maj: Rooney talar själv ut om skadan: ”Jag är givetvis förtvivlad över att ha brutit foten, men det gäller att vara positiv”.

3 maj: Rykten kommer ut om att Rooney har fler skador i foten än bara ett brutet mellanfotsben. Svarta rubriker följer.

5 maj: Englands landslagsläkare, svensken Leif Swärd, meddelar att han tror att det finns en chans att Rooney ska kunna spela i VM.

7 maj: Ferguson fortsätter med sin försiktiga linje och säger att han inte kommer att gå med på att en halv-skadad Rooney ska åka med till Tyskland och fortsätter uttrycka sitt tvivel om att 20-åringen ska hinna bli frisk i tid.

8 maj: Sven-Göran Eriksson tar med Rooney i sin preliminära 23-mannatrupp.

13 maj: Eriksson säger sig ha fått en ”mycket, mycket positiv rapport” från Uniteds läkare.

15 maj: Rooney finns med bland de 23 spelare som Eriksson lämnar in till Internationella fotbollsförbundet, Fifa.

16 maj: Ferguson varnar åter England för att ta med en halv-skadad spelare till VM.

22 maj: Läkare Swärd kommer med en ny positiv rapport och meddelar att rehabiliteringen ”går perfekt”.

24 maj: Uniteds läkare Mike Stone får sparken från klubben.

26 maj: Rooney får beskedet att det inte går att utröna när han kan spela igen förrän efter en ny undersökning den 14 juni. Beskedet följs av nya svarta rubriker i tidningarna.

29 maj: Engelska fotbollsförbundet, FA, meddelar att Rooneys nästa undersökning har flyttats fram till den 7 juni. Detta eftersom namnet på en eventuell ersättare – troligen Jermain Defoe – måste lämnas in till Fifa senast den 9 juni.

30 maj: FA meddelar att Rooney kommer att finnas med på flyget när landslaget reser till VM-lägret Baden-Baden den 5 juni. Detta trots att Rooney sedan ska tillbaka till Manchester för sin avgörande undersökning den 7 juni.

31 maj: Rooney uppges ha sagt till kronprins William, som gästade träningen, att rehabiliteringen går väldigt bra.

1 juni: Rooney syns träna med boll för första gången sedan skadan. Oddsen på att han ska kunna spela i VM störtdyker hos de brittiska spelbolagen. Svennis ler: ”Jag har hela tiden trott att Rooney kommer att kunna spela i VM”.

6 juni: Rooney undersöks i Manchester och verkar få klartecken att spela i VM. Han flög tillbaka till Tyskland under onsdagskvällen. Enligt brittiska BBC kan Rooney spela i VM, även om det troligtvis blir i ett senare skede av turneringen.

TT