”Dom buade ut oss”

FOTBOLL

En pressad hemmanation söker sin själ

Foto: FRAMÅT Bastian Schweinsteiger gillar Tysklands ntya offensivare spel.

MÜNCHEN

Två mästerskapsguld och ett silver - på 16 år. Nu är det glömt.

Hela Tyskland kräver ett nytt guld - samtidigt är spelarna oerfarna och truppen skakats av interna strider.

Utåt sett är allt perfekt - tjusiga arenor, medievana spelare och en förbundskapten som var med och vann VM 1990 och EM 1996.

Men inför fotbolls-VM i Tyskland har det inte bara stormat kring landslaget. Det har blåst orkan - varje månad.

Klinsmann ifrågasatt

Förbundskapten Jürgen Klinsmann har kritiserats av experter, tränare och managers.

De irriterar sig på hans träningsmetoder, hans behandling av spelarna, att han bott i USA och hans spelsystem Dessutom hoppade förbundskaptenen över ett FIFAseminarium. Samtliga ledare från de större länderna fanns på plats - alla utom coachen för VM:s värdnation.

Vid sidan av den såpoperan står spelarna. De unga och orutinerade som står inför den största utmaningen någonsin.

Inte nog med att de ska försvara silvret från VM 2002 - de ska förbättra det i hemma-VM.

- Alla förväntar sig att vi ska gå långt, att vi ska vinna gruppmatcherna med 12-0 och skjuta alla motståndare i sank. Så enkelt är det inte, det har vissa svårt att förstå, säger Bastian Schweinsteiger, landslagets nya stora stjärna till Sportbladet.

Offensivare spel

- Det är inte lätt när alla räknar med en final. Målet är att vinna VM, det måste det vara.

Om vi inte säger det tror inte folk att vi tar det på allvar. Jag försöker att inte tänka på finalen, gör jag det blir det för mycket.

Förstå mig rätt. Jag vill vinna, men jag är lite... inte skeptisk men jag försöker att ta det lugnt. Det är viktigt att få en bra start, får vi inte det kan det bli jobbigt.

Hur hanterar du pressen?

- Det är svårt. Spelar vi bra har vi ett fantastiskt stöd, men om det går dåligt är det något annat. När vi mötte Kina i höstas hade vi förlorat mot Turkiet och åskådarna buade ut oss, på hemmaplan. Det kändes fruktansvärt.

Hur märks Jürgen Klinsmanns förändring?

- Vi spelar mer offensivt, många matcher slutar 4-2 eller 4-3, vi försöker spela framåt och det är uttalat att vi ska undvika tillbakapassningar. Vi gör fler mål, men vi släpper också in fler. Det är ett roligt sätt att spela fotboll.

Utanför planen?

- Hans metoder är annorlunda. Vi har en fystränare från USA som jobbar med gummiband och det kritiseras av våra klubbtränare. Det ser löjligt ut, men det är för att arbeta med andra muskler. Det spelar ingen roll hur det ser ut, det viktiga är att vi har startar full kraft nu när VM startar.

- Han använder han sig av modernare kommunikation. Det är många E-mail och han lämnar meddelande på telefonen. Vissa har problem med det, men mig stör det inte.

Vad betyder VM för tysk fotboll?

- Massor. Jag har tänkt på det sedan det blev klart att vi skulle få arrangera. Jag räknade efter hur gammal jag skulle vara och vad jag var tvungen att förbättra.

- Jürgen har valt att satsa på oss unga, vi har aldrig haft ett så ungt landslag och det är spännande.

Men just det anses vara ett problem.

Sämre än England

Experterna talar om en fotbollsnation som inte vet vart den är på väg, där det saknas talanger och en genomtänkt spelidé.

- Tysk fotboll har en svacka. På de centrala positionerna finns Michael Ballack och Miroslav Klose. Det är inga världsnamn, de är bra men inte mer.

Till namnen har de sämre lag än England, säger Björn Andersson, VM-spelare 1974 som varit tränare i Bayern München sedan 1995.

- Tysk fotboll är inte elegant.

Folk är kritiska, men de får inte tro på ett misslyckande. Tyskland har förlorat sin identitet, deras vapen var liberon men den har bytts ut mot en rak backlinje. De försöker hitta själen och söker en ny riktning. Klinsmann vet vad han vill, frågan är om det motsvarar tysk fotboll?

Det första svaret kommer i VM-premiären mot Costa Rica i kväll.

Tysklands stjärna tror på Brasilien

Anna Andersson