Mardrömmen

FOTBOLL

Tyskland rena skräckmotståndaren

Foto: Tuffa tyskar. Tyskland i åttondelsfinal skulle vara en svensk mardröm. Tyskarna storspelade mot Ecuador och har ett enormt stöd av fansen. Dessutom har Sverige inte besegrat Tyskland i mästerskapssammanhang sedan 1958. Här jublar Lukas Podolski efter sitt 3–0-mål, matchens sista.

Michael Ballack, 29, och Miroslav Klose, 28, i högform.

Ett enormt publikstöd samt en statistik som talar sitt tydliga språk emot Sverige.

Åttondelsfinalen i München på Midsommardagen med avspark klockan 17.00 blir inget annat än en jätteutmaning för Sverige.

Värdnationen Tyskland är ett av de lag som imponerat mest hittills under detta VM.

Redan i öppningsmatchen imponerade laget när Costa Rica besegrades med 4–2. Man följde upp med att besegra Polen med 1–0 efter ett segermål i sista minuten av matchen – och avslutade gruppspelet i eftermiddags med en kassaskåpssäker seger över Ecuador.

Miroslav Klose, 28, är VM:s hetaste målskytt just nu. Klose har gjort fyra mål, efter två fullträffar mot Ecuador. Hans understöds bland annat av Michael Ballack som ligger bakom många av fullträffarna.

Ungdomarna övertygar

Men förbundskaptenen Jürgen Klinsmann har fler att vända sig till än Ballack och Klose. Den tyska organisationen är fullkomlig och laget vänder snabbt spelet. Unga vänsterbacken Philipp Lahm, 22, och mittfältaren Bastian Schweinsteiger, 21, har gjort mycket bra matcher. Och stjärnskottet Lukas Podolski, 21, gjorde ett mycket bra inhopp mot Ecuador.

Statistiskt är mötet mot Tyskland ett mardrömsmöte.

Faktum är att Sverige inte slagit tyskarna (Tyskland eller Västtyskland) i en mästerskapsmatch sedan i VM-slutspelet på hemmaplan 1958.

Senaste mötet i VM var 1974 i Düsseldorf då tyskarna vann med bekväm 4–2-seger.

Lika säker var den tyska segern vid det senaste mästerskapsmötet. Då handlade det om EM-slutspel på Råsunda 1992. Tyskland vann med 3–2 sedan Kennet Andersson reducerat i näst sista minuten.

Publikmässigt kommer förstås också svenskarna att vara i underläge. 66 000 åskådare lyfte fram laget i Berlin i eftermiddags, nästan 60 000 kommer att göra allt för att bära fram sitt Tyskland till kvartsfinal.

Svenskarna står inte inför en tuff uppgift på Midsommardagen – den är mycket värre än så?.

Tidigare mästerskapsmöten mot Tyskland

Sportbladet.se