Niva: ”Zambrotta är VM:s bäste ytterback”

FOTBOLL

Sportbladets fotbollskrönikör tror på straffar mellan Tyskland och Italien

1. Dina intryck av matchen?

– Det blev väl precis så lätt för Italien som man befarat och egentligen var det bara under en kvart i andra som matchen levde. Ukraina får ju en olycklig start efter ett tveksamt ingripande av målvakten och Italien är ju jävliga att spela mot då. Det skulle varit kul att se Italien om de fått 1–1 mot sig.

2. Och Luca Toni gör mål igen.

– Det verkar vara klar fördel för honom att få vara ensam på topp och slippa Gilardino (skratt). Det är så viktigt att få göra mål även om det inte var några kanonmål. Italien vill ju dra paralleller till guldet 1982 då Rossi gick utan mål länge och sedan vann skytteligan på sex mål.

3. Zambrotta satte ett och passade fram till ett annat. Kommentar?

– Med Roberto Carlos och Cafu på neråtgående rankar jag Zambrotta som VM:s bäste ytterback. Han är otroligt viktig för Italien.

4. Totti tillbaka i startelvan efter straffmålet senast.

– Ja men han får knappt godkänt. Jag väljer att se det som en styrka att Italien kan vinna trots att han inte var bra.

5. Hur tror du att Pessottos självmordsförsök har påverkat Gli Azzuri?

– Man ställde ju sig den frågan när det hände och det skulle kunna ha knäckt dem. Men det verkar ju som att det gjort dem starkare.

6. Inför VM sa du i Sportbladets VM-bilaga att det viktigaste för Italien var att återupprätta hedern. Tycker du att de har gjort det?

– Ja det tycker jag. Segern idag var bra och till skillnad mot många andra tyckte jag inte att vinsten mot Australien i åttondelen var felaktig. Sedan kan man väl inte begära att det italienska landslaget ska ta på sig allt som hänt inom fotbollen.

7. Slutligen, hur går det i semifinalen?

– 1-1 efter full tid och sedan går matchen till straffar. Lehmann imponerade idag men Buffon är en jävla målvakt. Han är bäst i världen. Men jag kan inte säga mer än att detg år till straffläggning.

Daniel Lagerqvist