”Ni får 40 000 mot er”

FOTBOLL

Kroatiens förbundskapten i exklusiv intervju

Foto: FOSTERLANDSKÄRLEK Trots att Kroatien inte har några superstjärnor som Superswedes så räknar förbundskaptenen Zlatko Kranjcar med seger. "De kommer att ha 40 000 motsåndare på läktaren på lördag", säger han.

CATEZ

Efter före detta superstjärnor som Hristo Stoitjkov och Lothar Matthäus ställs svenska fotbollslandslaget mot en något mindre känd före detta storspelare, kroatiske förbundskaptenen Zlatko Kranjcar, 48, i VM-kvalet.

Men Kranjcars åsikter är, om möjligt, ännu starkare än de två superdivornas.

I en exklusiv intervju med Sportbladet berättar Kranjcar inför lördagens helt avgörande VM-kval i Zagreb om Kroatiens nyckelspelare, om den bristande patriotismen hos Teddy Lucic och Zlatan Ibrahimovics föräldrar och om varför han aldrig hemlighåller sin startelva.

- Jag tror inte på den svenska varianten, jag håller inte laget hemligt, säger Kranjcar.

Efter EM i Portugal förra året tog den före detta storspelaren Zlatko "Cico" Kranjcar över huvudansvaret för det kroatiska landslaget.

Som spelare nådde han bland annat Europacupfinalen med Rapid Wien i mitten av 1980-talet, som förbundskapten rivstartade han med seger i VM-kvalet, 1-0, borta mot Sverige.

Vägen mot gruppsegern och VM i Tyskland låg öppen för Kroatien.

Men så kom fiaskot på Malta 7 september, 1-1 i Valetta.

Vad hände egentligen?

- A bad day! utropar Zlatko Kranjcar, brett leende.

- Men i praktiken har det ingen betydelse. Inför kvalspelet var min ambition att vi skulle nå en avgörande match mot Sverige på hemmaplan. Det är där vi är nu.

Det är tidig måndagskväll strax innanför den slovenska gränsen, i närheten av Catez där det kroatiska landslaget laddar inför lördagens drabbning.

Sportbladet är enda svenska tidning på plats, men trots avtalad tid för intervju låter Kranjcar utsänd reporter, tolk och fotograf vänta fyra timmar extra.

Tränar - på golfbanan

Efter en riktigt låååång lunch, någon timmes vila på rummet dyker en pigg Kranjcar upp igen strax före dagens andra träningspass.

- Häng med, vi kan prata under träningen, säger han.

Det visar sig inte innebära samtal längs långlinjen.

Istället drar Kranjcar med oss till slottet i Mokrice samtidigt som hans landslagsspelare joggar runt på golfbanan nedanför.

- Jag har så bra assisterande coacher. De kan sköta träningen.

Vad förväntar du dig för match på lördag?

- Sverige kommer spela på resultatet. Oavgjort tar troligen Sverige till VM - de kommer sikta på det. Vi är utan möjligheter, vi måste vinna.

Vad tycker du om svenska landslaget?

- Sverige är ett av Europas bästa lag, det visade de i EM. Jag har stor respekt för Sverige, men även det kroatiska landslaget förtjänar respekt.

Vilka svagheter har du sett?

- Försvaret håller lägre kvalité än mittfält och anfall. Det är inte så involverat i spelet, och i modern fotboll måste försvararna vara mer delaktiga.

Hans eget landslag saknar riktigt stora stjärnor motsvarande blågults Superswedes.

Fosterlandskärlek

I gengäld har kroaterna en fosterlandskärlek utöver det vanliga.

Sex av landslagets spelare är födda och uppväxta utomlands - men har ändå valt att spela för Kroatien.

Ett val som både Teddy Lucic (kroatisk pappa) och Zlatan Ibrahimovic (kroatisk mamma) en gång hade kunnat göra.

- Vilket landsval man gör beror på hur man är uppfostrad och vilken tradition man kommer från. De som valt att spela för Kroatien kommer från familjer som visat starkare patriotism till det tidigare hemlandet, säger Kranjcar.

Tycker du att det är tråkigt att varken Lucic eller Ibrahimovic övervägde att spela för Kroatien?

- Självklart. För om jag hade haft dem i mitt landslag hade vi inte suttit här och pratat i dag. Med Zlatan och Teddy i det kroatiska landslaget så hade inte Sverige varit något problem längre, haha.

Kommer de få det extra jobbigt på lördag på grund av deras bakgrund?

- De är erfarna spelare. De kommer inte få problem med mina spelare, men de kommer, precis som alla andra svenska spelare, ha 40 000 motståndare på läktarna.

Blir det inga provokationer?

- Jag ska göra allt som är möjligt för att förhindra mina spelare från provokationer, men jag kan inte göra något åt när spelare reagerar ute på planen.

Kommer du att lämna ut laget i vanlig ordning dagen före matchen?

- Ja, precis som jag alltid gör. Jag stänger inte träningarna. Jag försöker inte dölja någonting. Hur det går i matchen handlar om hur spelarna presterar på planen.

Sverige gör tvärtom i stora delar.

- Det är inte min vana. Jag vill att de utvalda spelarna ska kunna förbereda sig. Det finns ingen anledning att hålla det hemligt för omvärlden. De som gör så är inte tillräckligt övertygade om det de gör är rätt. De gömmer sig bakom taktiken. Allt är ju redan känt sedan tidigare, säger Zlatko Kranjcar i ett uttalande värdigt superdivan Hristo Stoitjkov.

Men Kranjcar uppskattar långtifrån bulgarens uppträdande.

Speciellt inte efter nederlaget mot Sverige nyligen.

- Att Stoitjkov skyllde förlusten på domaren och Lennart Johansson var bara ett sätt att hitta ursäkter för sina egna misstag. Det hade varit

bättre om han erkänt dem istället, säger Zlatko Kranjcar - ännu en av åsiktsmaskinerna bland motståndarnas förbundskaptener i detta märkliga VM-kval.Att Stoitjkov skyllde

förlusten på Johansson var bara ett sätt att hitta ursäkter .Sverige kommer spela på resultatet. Oavgjort tar Sverige till VM - de kommer sikta på det.

Fakta