"Jag blev så förbannad"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-23

Lukic om Dif:s "erbjudande": När jag fick frågan sa jag blankt nej

HÄR LÄMNAR HAN DJURGÅRDEN Direkt efter att ha berättat för spelarna att han fått sparken försvann Zoran Lukic från föreningen.

En tio år lång kärleksaffär är över.

Nu berättar Zoran Lukic om relationen med spelarna, fansen, klubbledningen - och om spelet bakom kulisserna i Djurgården.

- Jag visste att någonting gjordes bakom min rygg, säger Lukic.

Följ ämnen

I går avslöjade Sportbladet att Zoran Lukic sparkas som huvudtränare för Djurgården.

Föreningen genomgår en ordenligt omorganisation och Zoran Lukic blev erbjuden tjänsten som andretränare.

Ett jobb guldtränaren tackade nej till.

Huvudpersonerna i klubben tonade ner händelsen och menar att det här var någonting som både Lukic och alla andra visste skulle komma.

Är besviken

I går kväll, när allt lugnat ner sig, gav Lukic sin version av "såpan" till Sportbladet.

Han är inte bitter - men besviken på personer som förde honom bakom ljuset och gick bakom hans rygg.

Hur länge visste du om att Dif planerar ändringar?

- Vi har pratat om detta sedan januari. Det var inte uteslutet att det var jag som skulle bli den nye sportchefen. Jag föreslog även Stefan Rehn eftersom jag tycker att han skulle sköta den uppgiften utmärkt. Men vi diskuterade aldrig några andra namn än våra.

Sa blankt nej

Blev du förvånad att det slutade som det gjorde?

- Ja, jag blev förvånad av upplägget. Vi skulle ha en engelsk variant, en manager som ansvarar för allt. Träning, taktik, spelarinköp - rubbet. Han skulle under sig ha två tränare och jag blev erbjuden en av de tjänsterna. När det presenterades till mig sa jag blankt nej. Jag fann inte mig i den rollen.

Skulle du ha tackat ja om du blev erbjuden managerrollen då?

- Jag är tveksam om jag ska vara ärlig. Det här var en långtidstjänst och jag ville inte stänga dörren till nya uppdrag och nya utmaningar.

Efter derbyförlusten mot Hammarby i måndags gjorde TV4 en intervju med Zoran Lukic där han fick frågan om han skulle avgå. Svaret blev fullt av känslor och olikt den annars så mediavane tränaren. "Är det din önskan, eller?" var Lukics spontana reaktion.

Visste du vad som var på gång när du svarade så där?

- Oavsett vad föreningen gör och hur hemligt de gör det så finns det läckor. De har alltid funnits i Djurgården. Jag visste att någonting gjordes bakom min rygg och blev väldigt förbannad. Jag hade mina källor. Men jag visste aldrig vem det var de hade tänkt sig.

Hur skulle du beskriva din relation till sportchefen Bosse Andersson och till ordföranden Bosse Lundquist?

- Bosse Andersson har jag inte så mycket gemensamt med, men däremot tror jag att jag kommer att prata mycket med Bosse Lundquist. Jag tror att Bosse Lundquist gör det han alltid har gjort, allt för föreningens bästa. Tiden får utvisa om det här är rätt eller fel. Jag tror att jag kommer att skaka hand med de båda när vi träffas.

Vad fick du för reaktion från spelarna i laget när du berättade att du nu lämnar klubben?

- Jag gick in och önskade dem lycka till. Sedan träffade jag några av mina egna favoriter vid sidan om. Det var ett känsloladdat möte. Jag kommer att sakna dem enormt mycket.

Tror du att det här hade hänt om Dif hade legat etta i allsvenskan?

- Nej, det tror jag inte.

Vad ska du göra nu?

- Njuta av livet och sommaren som tycks ha kommit till stan. Om ingenting händer de närmaste veckorna så ska jag göra någonting jag inte gjort på många år, nämligen åka på semester. Jag ska till Sarajevo och sedan till det Adriatiska havet där vi köpt hus. Det ska bli skönt att koppla av.

När kommer nästa utmaning för Zoran Lukic?

- Vi lever i ett snabbt samhälle där informationen flyger i väg. Till om med Reuters skrev att Djurgården har bytt tränare. Många människor börjar undra och ringa och fråga mig vad jag har tänkt mig. Vi får se, ska det bli någonting så ska det kännas rätt direkt. Jag vill kunna tacka ja till ett jobb utan att tveka i en sekund. Den stora drömmen är att hitta en klubb i Danmark eller kanske Tyskland.

Lämnar rakryggad

Du kommer att bli saknad av fotbollssverige och inte minst media om du flyttar.

- Jag kommer att sakna er också. Jag har alltid känt mig rätt behandlad i media.

Vill du säga någonting till Djurgårdens fans?

- Under dagen har jag fått in många SMS och samtal från olika fansorganisationer inom Djurgården. Alla har önskat mig lycka till och sagt att jag gjort ett bra jobb. Det gör att jag kan lämna klubben rakryggad, säger Zoran Lukic.

- Jag är väldigt stolt över det jag presterat i klubben och blev väldigt rörd av supportrarnas reaktion. Nu vill jag att de står på sig och fortsätter stödja laget. Det kommer att bli bättre tider för Djurgården, det vet jag.

Zoran Lukic sista vecka som tränare för Djurgården

Emir Osmanbegovic

Följ ämnen i artikeln