Fotbollen behöver sina undantag

FOTBOLL

Simon Bank: fotbollen behöver Grekland

LISSABON

Odjuret vann.

Kung Ottos fantastiska L-A-G visade huggtänderna i ett bländande, brett, blåvitt leende - och vi fick ett lag att analysera för evigt, men hylla i natt.

Så?

?sjung o gudinna om glädjen som brann hos hjälten Angelos.

För Grekland har lurat oss alla.

Angelos Charisteas, mannen som nickade det gamla Europa i bitar i natt, har spelat sju matcher från start i Bundesliga den senaste säsongen. Han har gjort fyra mål, tre med högern och en nick, och när han fick frågan om vad hans största dröm var svarade han:

- Att delta i EM 2004.

Så är det med drömmar, de har sina gränser.

Verkligheten, däremot?

Verkligheten är så gränslös att ett lag som haft ett skott på mål kan vinna med 1-0. Ett lag som förlorat hörnstatistiken med 1-10 kan göra mål på sin enda hörna.

Och en bouzouki-gitarrist som heter Angelos Charisteas kan bli EM:s kung.

Spelade som Beckenbauer

Grekland spelade som Grekland gör, de knöt ihop Katsouranis skosnören med Decos och sa åt honom att aldrig låta knuten gå upp. Seitaridis och Fyssas låg tätt på Figo och Ronaldo, Kapsis på Pauleta, de hade nio spelare på rätt sida och Dellas tilläts spela som en Beckenbauer, djupt bakom backlinjen.

Portugal kunde satt press på Dellas, gett stackars Pauleta understöd av en forward eller offensiv mittfältare - och haft mer rörelse i djupled av ytterbackar och innermittfältare.

Men Portugal hade inte det.

Och i dag gråter många.

Grekerna gråter av lycka, många andra grinar sig våta för att den vackra fotbollen, o jogo bonito, förlorade.

Jag offrar den gärna. Inte alltid, men ibland.

Det är matcher som den här, lag som det här, segrar som den här, som gör fotbollen komplex och stark. Luiz Felipe Scolari sa det så bra när han förlorat sin första EM-final och fick frågan om det inte var väldigt illa för fotbollen.

- Jag tycker inte det, sa han. Det är upp till de mer offensiva lagen att hitta nya sätt att gå igenom deras defensiv. Vi måste hitta ett annat sätt att vinna.

Grekland behövs

Fotbollen behöver sina undantag.

Fotbollen behöver sina Grekland.

I natt firar alla världens greker att de lurat Europa. Angelos Charisteas åkte till Portugal för att delta, Greklands landslag har aldrig haft vare sig disciplin eller framgång men i natt reste de sig och sa:

- Eureka! Vi har funnit det.

Men hur i hela världen gick det till? Vad är det Otto Rehhagel tagit fram ur sin magiska trollkarlshatt?

Han har tagit fram markeringsspel.

Grekland har spelat med en lätt antik taktik, med extremt man-man-spel à la basket för att radera ut motståndarnas farligaste vapen.

Otto Rehhagel har kombinerat den fotboll han spelade som back i Kaiserslautern på 70-talet med den fotboll han lärde ut i Borussia Dortmund och Werder Bremen på 80- och 90-talet. För zon-ammade 2000-talsspelare har det blivit en överraskning.

Han har tagit fram utvilade spelare.

Medan alla Zidanes, Beckhams, Raúls och Vieris varit slitna har Rehhagel kunnat använda stjärnspelare som knappt spelat alls.

Bänkvärmare

Charisteas värmer bänk i Bremen, Karagounis i Milano, Dellas i Rom.

Men i natt värmer de hjärtan i Aten.

Han har skapat disciplin och organisation.

Alla som åkt bil i Aten inser vilken bedrift det är. Under Rehhagel har ett lag som alltid varit talangfullt insett vad som krävs för att lyckas.

Man ska inte bara se sina talanger - utan också sina begränsningar. Grekland har spelat ett spel de behärskar.

Han har haft? tur?

Tur är en slö benämning för att laget haft kvalitéer nog att få med sig marginalerna. Känn på det här: Om Grekland i en enda match i EM hade släppt in ett mål mer eller gjort ett mål mindre så hade de inte vunnit.

Han har haft ett starkt lag.

Grekland har inte förlorat en enda andra halvlek i EM, de har inte släppt in ett enda mål efter paus i de fem senaste matcherna.

Och det totalt uppoffrande försvarsarbetet (se Charisteas!) kräver spelare som orkar. Och Grekland har orkat.

Grekland har orkat, odjuret har aldrig blivit mätt utan jagat varje motståndare tills de gett upp.

En efter en har de fastnat i det grekiska nätet.

Lurade, hjälplöst lurade, av Kung Otto.

Faktorerna som gjort Grekland till europamästare

Simon Bank