Svennis leder fredslag från Mellanöstern i Gothia Cup

Foto: Ett slag för freden Sven-Göran Eriksson, engelska landslagets förbundskapten, coachar ett fredslag med israeliska och palestinska ungdomar under Gothia Cup.
FOTBOLL

Göteborg (TT)

När Gothia Cup invigs på Ullevi i Göteborg på måndagskvällen talar Sven-Göran ”Svennis” Eriksson inför 45 000 människor.

Svennis coachar dessutom ett palestinskt-israeliskt fredslag.

Fotbollsturneringen Gothia Cup är Sveriges kanske största återkommande sporthändelse – och en rejäl guldkalv för svenska staten och Göteborgs turistnäring. 1525 ungdomslag från 60 länder lirar boll på 90 fotbollsplaner runt om i Göteborg i en veckas tid. I år deltar 200 lag fler jämfört med förra årets cup.

– Det är mycket glädje, vänskap och förbrödring – och en hel del fotboll, säger cupgeneral Dennis Andersson till TT.

Invigningstalande Svennis, engelska landslagets förbundskapten, coachar ett fredslag med israeliska och palestinska ungdomar. The Peace Team spelade sin första match redan på måndagen. Laget bildades 2002 genom Shimon Peres fredscenter i Israel.

Ett annat palestinskt lag, liksom lagen från Ghana och Nigeria, nekades inresevisum av Migrationsverket. Man befarade att ungdomarna skulle hoppa av turneringen och söka uppehållstillstånd i Sverige.

– Vi har haft mycket kontakt med det palestinska laget tidigare, så vi förstår inte riktigt det beslutet. Men vi har förståelse för det när det gäller Ghana och Nigeria, säger Dennis Andersson till TT.

De senaste dagarnas kraftiga regn gör att 24 fotbollsplaner byts ut. I övrigt rullar turneringen på som planerat.

Magnus Pettersson