Investera miljarder – eller dunka in bollfan

Brenning: Inte Citys briljans som avgjorde

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Bygg arenor, strukturera akademier, rekrytera ledare, sätt upp strategier, locka sponsorer, räkna miljarder, investera i spelare och hämta in världens mest namnkunniga tränare.

Eller så dunkar du bara in bollfan i straffområdet och hoppas på ett misstag.

Så kan Manchester City på söndagen ha avgjort Premier League.

Har Manchester City någonsin kommit till Old Trafford med högre svansföring? De blåa har varit överlägsna i säsongsinledningen, kom till ärkerivalen för att kanske i praktiken säkra sin Premier League-titel redan i början av december och tog med sig ett bortafölje som häcklande sjöng om hur det stolta hemmalaget bara parkerade bussen.

Parkerade inte bussen

Visst var City också, trots bortaplan, det spelförande laget men någon buss kan man knappast anklaga José Mourinho för att ha rullat in. Istället tycker jag Uniteds manager gjorde sitt jobb med bravur när han lyckades stänga ner stora delar av Citys fruktade offensiv trots att han unnade sig att ha med fyra tungt offensivt präglade spelare i startelvan.

För Manchester City hade problem. Raheem Sterling spelade av någon outgrundlig anledning centralt och körde gång på gång fast i Uniteds mittförsvar när han skulle försöka knyta upp en mur gjuten av betong. Detta samtidigt som i stunder ändå briljante Gabriel Jesus försvann helt ur matchbilden ute på sin kant.

United ägnade sig i sin tur åt att nästan uteslutande försvara och sedan de gånger det fanns möjlighet kontra på kanterna med Anthony Martial och Marcus Rashfords snabbhet. En taktik som öppnade ytor de få gånger de kom framåt men där duon sedan visade att det fortfarande finns en del att utveckla när det kommer till spelförståelse. Förståeligt också med tanke på talangernas unga ålder.

Så stod de två miljardbyggena och stångades mot varandra. De två just nu ledande klubbarna i det England som i höst visat att de äntligen också är på väg att bygga ikapp avståndet till sina internationella konkurrenter i Champions League.

De har gjort det med hjälp av tunga investeringar i spelare och i utländsk kompetens till såväl tränarbänkar som ledningsstolar. För England har till sist insett att engelskt inte alltid är bäst och att kunnande kan vara en vettig idé även utanför planen.

Inte det som avgjorde

Men när söndagens derby, den match som kan bli tillfället vi i vår pekar på som titelavgörande, ska sammanfattas landar vi ändå i tre mål av samma karaktär. För oavsett hur mycket kompetens du samlar på dig, hur fina akademier du bygger och hur välordnade taktiska planer du ritar upp så handlar fotboll till slut ändå ofta om en enkel medicin:

In med bollen i straffområdet och hoppas att något händer. Lägg pucken på mål och se till att ha trafik där, som de med snusläpp, mjukisbyxor och medar under fötterna hade sagt.

Manchester Uniteds mål kom efter en långboll och grova försvarsmissar av Nicolas Otamendi och Fabian Delph. Manchester Citys två fullträffar på fasta situationer sedan Uniteds Romelu Lukaku assisterat till båda.

Lukaku som i slutskedet också missade Uniteds gyllene kvitteringsläge.

I vår kommer det fantastiskt sevärda, finurliga och på planen beundransvärda Manchester City att fira ligatiteln. Pep Guardiola har onekligen lyckats bygga en ny (på sikt kanske också nästan lika bra) version av sitt klassiska Barcelona i England men på söndagen var det inte det som avgjorde.

På söndagen var det Fru Fortuna som fällde avgörandet. Romelu ”Fru Fortuna” Lukaku om man vill vara lite elak.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM