”Vi kan inte garantera personalens säkerhet”

C More slutar att ha studio på sändningar från Tele 2 Arena.

Detta som en konsekvens av att åskådare uppträtt olämpligt – inte minst i derbyt mellan Hammarby och Djurgården.

– Det är bara en hotfull stämning. En aggressiv stämning, säger Olof Lundh.

”I våras inledde jag det allsvenska fotbollsåret med att ta med min nioåriga dotter på allsvensk premiär. En högtid, en fotbollsfest. En bombliknande pyrotekniksmäll senare fick jag lämna läktaren med en gråtande livrädd fotbollstjej vars första fotbollsmatch bytte skepnad.”

Så inleder Erik Westberg, sportchef på TV4 och C More, en text som publicerades på bonnierbroadcasting.com under måndagen.

Fattar ett drastiskt beslut

Sedan kommer Westberg in på gårdagens derby mellan Hammarby och Djurgården, där avspark sköts upp 30 minuter sedan en bengal kastats mot en sittplatsläktare. Under matchen fick en fotograf en stol slungad i huvudet, vilket krävde läkarvård.

Sportchefen tar upp fler händelser som det inte rapporterades om. Stämningen runt deras studio ska ha varit ”obehaglig” och språkbruket mot personalen ”direkt hotande”.

Det inträffade får honom att fatta ett drastiskt beslut. Från och med nu kommer inte C More att ha en studio på plats på arenan, utan låta sina anställda sända från en annan plats. Därmed går en del av närvarokänslan förlorad – men det är ett pris Westberg är beredd att ta så länge stämningen inte blir tryggare. ”Vi kan inte garantera personalens säkerhet” skriver han i pressmeddelandet.

Kan återvända – men inte nu

– Vi måste vidta åtgärder. Givet det som hände i går och det som hänt tidigare känner vi att vi inte kan arbeta med vår studio där, säger Westberg.

Vad krävs för att ni ska flytta tillbaka?

– Vi har en kontinuerlig dialog med klubbarna och de ansvariga på plats. Kan det visas upp ett förslag och ett sätt vi känner oss trygga på så kan vi se över möjligheterna att åter ha studion på plats. Men just nu är inte fallet så.

Sportbladet har varit i kontakt med Lasse Granqvist som ledde söndagens sändning. Han menar att händelserna är att betrakta som en arbetsmiljöfråga.

– Jag har läst Erik Westbergs inlägg. Jag tycker att han har flera notabla poänger i sina resonemang, säger Granqvist.

”Det är svårjobbat, helt enkelt”

Olof Lundh var expert i studion. Han beskriver derbyt som stökigt, men att positionen på Tele 2 Arena har varit särskilt utsatt också tidigare under säsongen.

– Det var kulmen på en lång tids problem. Det är svårjobbat där helt enkelt, säger Lundh.

Stöttar du Westbergs beslut att stoppa studion därifrån?

– Jag förstår att man som arbetsgivare måste göra något åt arbetsmiljön. Det betyder inte att alla som kommer fram är otrevliga, definitivt inte, men det är en speciell atmosfär och man står mitt på läktaren.

Kan du beskriva hur det är att stå i C Mores studio på Tele 2?

– Det är bara en hotfull stämning. En aggressiv stämning.

Hur är säkerheten?

– På det senaste derbyt var det rusningar efter matchen. Då var fansen nere vid oss. Efter det har de tittat efter ett alternativ, så det hette att vi skulle få säkerhet till nästa derby. Men när de (Djurgården) gör 3–1 är det upprörd stämning och inte en jävla vakt hos oss.

Läs Hammarbys svar här.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.