Granqvist svar efter sprickan med förbundet

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

KONYA. Andreas Granqvist kritik mot Svenska fotbollförbundet ledde till flera krismöten.

Nu kommenterar lagkaptenen de senaste dagarnas turer.

– Vi vill vara tydliga med att vi står för jämställdhet mellan dam och herr och att vi vill ha likvärdiga avtal, säger ”Granen”.

Nilla Fischers brandtal på Fotbollsgalan fick vissa herrlandlagsspelare att känna sig utpekade. Andreas Granqvist var en av dem och lagkaptenen riktade kritik mot Svenska fotbollförbundet för att de inte kommunicerat att herrarna sänkt sin ersättning från SvFF för att kunna höja damernas. 

– Jag står också för jämställdhet. Jag har två döttrar och en fru. Jag vill att de ska ha alla möjligheter att syssla med vad de vill. Det blir lite orättvist när man drar alla över en kam. Vi har gjort vårt (i herrlandslaget). Vi skrev på ett nytt landslagsavtal och där vi gick ner rejält i ersättning, sa ”Granen” och fortsatte: 

– Vi har sänkt oss rejält för att damerna ska få ett bättre avtal. Men det har tydligen inte kommit fram och det är väl förbundets fel. Det får väl vara en signal till Håkan (Sjöstrand, generalsekreterare).

Utspelet ledde till flera krismöten mellan spelarna och förbundet. På onsdagen gick SvFF ut med ett uttalande på sin hemsida.

”Med anledning av de senaste dagarnas turer känns det angeläget för mig att förtydliga ett par saker: Utgångspunkten för det nya herrspelaravtalet var spelarnas starka vilja att uppnå rättvisa och jämställda villkor mellan herr- och damlandslag. Vi är mycket nöjda med det avtal som blev resultatet av förhandlingarna.” skrev Håkan Sjöstrand bland annat.

”Vill ha tydlighet”

På presskonferensen inför Nations League-mötet med Turkiet fick Andreas Granqvist frågan om hur han ser på uttalandet.

– Jag hade ett möte med Håkan (Sjöstrand) i måndags och sedan hade vi ett spelarmöte med lite fler spelare i onsdags. Vi hade en bra dialog från båda håll och kanter och vi vill vara tydliga med att vi står för jämställdhet mellan dam och herr och att vi vill ha likvärdiga avtal. Det har ingått i vår förhandling med förbundet och vi vill ha det utåt. Håkan var väldigt bra och lyssnade så vi står bakom uttalandet till hundra procent, säger Granqvist.

Förbundskapten Janne Andersson har noterat turbulensen, men vill inte ge sig in i debatten.

– Det har självklart varit lite brus vid sidan när vi inte har haft träningar, men inget som har stört på det sättet. Vi har haft haft bra träningar, säger han och fortsätter:

– Eftersom jag inte har med förhandlingarna att göra vet jag inte vad som är sagt. Jag kan inte ha något uppfattning om det, säger han.

Lördag 18.00: Turkiet-Sverige direkt i TV 4.

Sveriges matcher i Nations League 00:12
Publicerad: