Viasats svar – på PL-tittarnas ilska

”Förstår att fansen vill se sina lag”

Svenska Premier League-tittare har riktat kritik mot Viasat för att vissa matcher inte går att se.

Nu svarar Viasat på kritiken.

– Vi har ett avtal med Premier League som vi måste förhålla oss till, säger presschef Fredrik Johansson.

Ett antal upprörda Arsenal-supportrar hörde av sig till Viaplays kundtjänst i går (söndag).

Anledningen? Arsenals match borta Burnley livesändes inte. I stället visades Southampton-Everton, så Arsenal-fansen fick ”nöja sig” med en repris av sitt lags match direkt efteråt.

Nu har även Liverpool-supportrar ilsknat till – av samma anledning. På onsdag kväll visas nämligen Everton-West Ham i stället för Stoke Liverpool.

”Det har fått det att koka bland svenska supporters och kunder”, skriver Liverpools svenska supporterförening på sin hemsida.

Så, vad är det egentligen som händer?

Sportbladet ringde upp Viasat för att reda ut just det.

Kan inte välja

Presschef Fredrik Johansson förklarar att de, sedan förra säsongen, haft ett avtal med Premier League som innebär att de måste förhålla sig till de matcher som engelska tv-kanalerna Sky Sports och BT väljer ut.

Om matcher krockar med varandra, så kan Viasat (och Viaplay) bara visa en av dem – den som de engelska tv-kanalerna själva valt ut som ”tv-match”.

– Däremot har vi ju möjlighet att tv-sända en lördagsmatch klockan 16.00, vilket de inte har i England. Den matchen får vi dessutom välja själva, säger Johansson.

Nu står det klart att Liverpool-fansen kommer få se sitt lag på lördag i stället, då de möter Brighton på bortaplan. Det innebär i sin tur att Watford-Tottenham ratas från tablån.

Är detta en kompensation till Liverpool-fansen?

– Jag nöjer mig med att konstatera att vi visar Brighton-Liverpool på lördag, säger Johansson.

Men tanken var först att visa Watford-Tottenham?

– Det vet jag faktiskt inte. Det måste jag dubbelkolla och återkomma om.

Lite senare återkommer Johansson i ett sms:

”Hej. Vi har valt Brighton-Liverpool på lördag kl 16. Vi har inte kommunicerat någon annan match det klockslaget”, skriver han.

”Förstår självklart”

Finns det något ni kan göra? Kan ni gå ihop med andra länder och försöka omförhandla tv-avtalet med Premier League?

– Avtalet ser likadant ut i hela Europa. Det är det här avtalet vi har att förhålla oss till. Men vi är väldigt glada över att vi kan visa majoriteten av matcherna i världens mest populära liga. Vi kan fortfarande visa fler matcher än de kan göra i England. Dessutom erbjuder vi reprisering av samtliga matcher så fort den sista matchen för dagen är färdigspelad.

Hur ser ni på kritiken ni fått?

– Vi kan bara konstatera att Premier League-fansen är väldigt hängivna och entusiastiska. Självklart förstår vi att alla PL-fans vill se sina lag och i den bästa av världar hade vi kunnat erbjuda samtliga matcher – men så ser inte avtalet ut.

Samtidigt har ni höjt era priser. Ett ”sportpaket” på Viaplay kostar 399 kronor i månaden. Är det rimligt med tanke på att ni tvingas visa färre PL-matcher nu?

– Fast vi har ju inte bara PL-matcher i vårt paket. Vi har ett stort utbud av rättigheter – och rättigheter blir dyrare och dyrare. Men det ska poängteras att vi visar andra stora ligor och cuper såsom Champions League, La Liga, serie A, Ligue 1, Championship och FA-cupen, så vi visar väldigt mycket fotboll live, säger Fredrik Johansson.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.