Förbundskaptenen: Han har ingen tränarroll

FOTBOLL

”Allbäck är players manager”

Förbundskapten Erik Hamrén slår tillbaka mot kritiken kring Marcus Allbäcks roll i landslaget.

– Marcus har ingen tränarroll i landslaget, han är players manager. Annars hade vi kallat honom assisterande tränare eller något liknande. Jag är tränaren och förbundskaptenen, säger Erik Hamrén.

Foto: Erik Hamrén.

Frågan kring Marcus Allbäcks roll har lyfts av SEF:s sportchef Stefan Lundin.

Marcus Allbäck själv har förståelse för att det sker.

– Till viss del har jag förståelse för tränarnas funderingar, men samtidigt måste de förstå att jag inte är tränare i min nuvarande roll. Jag är inte tränare i den bemärkelsen. Jag är mer en koordinator med spelarna, en ledare i landslaget. Men jag tycker inte det är så konstigt att jag även är med på planen, säger han.

Erik Hamrén tycker inte heller att det ska finnas några frågetecken om vilka ambitioner han har med den förre landslagsspelaren.

”Stötteapparat”

– Jag har pratat om Marcus roll så många gånger att det inte borde vara något som är oklart kring hans roll i landslaget, säger Erik Hamrén.

Förbundskaptenen ser det som helt naturligt att använda alla resurser i samband med landslagets träningar.

– Men alla personer som jag har runt mig i ett lag använder jag på olika sätt under träningarna. Jag har sagt det tidigare: jag tycker ordet på norska, stötteapparat, symboliserar det på ett fantastiskt sätt. Det innebär att man stöttar spelarna bland annat i samband med träningarna. Vad man har för titel har mindre betydelse tycker jag, säger han.

Marcus Allbäck kommer att utbilda sig inom kort.

– Jag ska gå steg ett, två och tre så fort det är möjligt. Det har inte gått hittills eftersom jag har fått ta många bitar och administration som Erik (Hamrén) inte har kunnat ta hand om samtidigt som han är tränare för Rosenborg, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM