”Klart det är straff”

FOTBOLL

Sigurdsson erkänner efter ny domarmiss: ”Bollen tar på handen”

Foto: Gais Mervan Celik nickar bollen, som träffar Ragnar Sigurdssons hand i 22:a minuten. ”Det är inte meningen, men det är ändå hands och straff”, erkänner Sigurdsson. ”Han tog inte bollen avsiktligen med handen”, säger Strömbergsson.

GÖTEBORG. Göteborgsderbyt blev dramatiskt.

Inte för målen eller spelarprestationerna.

Tre domarbedömningar stod i centrum.

– Bollen tar på min hand. Klart att det är straff, säger Ragnar Sigurdsson.

Allsvenskan är bara 12 omgångar gammal – men redan har serien sett ett stort antal omdiskuterade domslut. I går kom tre till.

Enligt Gais gjorde Markus Strömbergsson två dundertabbar i Göteborgsderbyt:

Först en utebliven straff för Gais när Mervan Celiks nick träffade Ragnar Sigurdssons hand.

– Jag tycker att han (Sigurdsson) tar bollen med handen med flit. Det känns så. Jag tycker att det är klar straff, säger Celik.

– Bollen går mot mål och tar på handen så det förstör deras målchans, så det är klart att det är straff. Är handen inte längs med kroppen ska det vara straff, säger IFK Göteborgs Ragnar Sigurdsson.

En av få som inte höll med var alltså Markus Strömbergsson:

– Det fanns ingen avsikt från Sigurdsson att spela bollen med handen. Avståndet från nicken till handen är dessutom väldigt kort, säger domaren.

Varnad för filmning

Nästa mycket omtalade situation hände bara fem minuter senare.

Gais brasilianska superstjärna Wanderson hann precis före Sigurdsson på en boll in i straffområdet, blev tacklad, föll till marken – och blev varnad, för filmning.

Det gula kortet innebär att brassen är avstängd i nästa match och efteråt var han besviken.

– Jag var först fram på bollen och sedan får jag en smäll i ryggen. Jag tycker inte det är ett gult kort. Men jag verkar ha domarna i Sverige emot mig, säger han.

Och Wanderson fick till och med oväntat stöd från IFK-spelare.

– Jag hade blivit tokig om jag hade fått ett sådant gult kort, det är bara att erkänna. Wanderson var klart först på bollen och fick en tackling sedan. Det är väldigt tufft att varna för det, säger Stefan Selakovic.

Men Markus Strömbergsson tvekar inte i sin bedömning:

– Det är en viss kontakt med motståndaren, men jag uppfattar att Wanderson förstärker kontakten för att lura mig till att blåsa straff.

Har ögonen på sig

Både Gaistränaren Alexander Axén och Wanderson själv menade att stjärnan har ögonen på sig från domarna för att han varit inblandad i liknande situationer tidigare.

Men Strömbergsson håller inte med – och hyllade istället brassestjärnan.

– Jag isolerar varje situationen för sig, oavsett vilken spelare det hade varit. Jag tycker Wanderson är en fantastisk spelare, teknisk och väldigt duktig.

På tilläggstid forcerade IFK Göteborg i jakten på ett segermål.

Efter en tuff luftduell med flera spelare inblandade nickade Pär Ericsson bollen i mål bakom Gaismålvakten Dime Jankulovski, som tacklats omkull.

– Jag hoppar i en duell med målvakten, jag upplevde inte någon ojusthet, säger IFK Göteborgs Hjalmar Jonsson.

Strömbergsson:

– Det var ojustheter innan bollen är i mål. Både mot Fredrik Lundgren och Dime (Jankulovski). Det är frispark.

ARTIKELN HANDLAR OM