Har redan fått 420 000 i böter

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

AIK på väg mot rekordnivåer

Efter drygt halva säsongen har AIK bara under det inhemska spelet i år straffats med 280 000 tusen i böter efter att i dagarna fått en ny dom för matcherna mot Malmö i allsvenskan.

Lägg till 140 000 från första mötet med Rosenborg och den totala summan är redan 420 000 innan straffet efter gårdagens skandalscener kommit.

– Den stora skillnaden i år är att det är mycket mer bengaler, säger klubbens vd Annela Yderberg.

AIK förväntas få dryga böter efter skandalscenerna efter matchen mot Levski Sofia på Råsunda. Men i väntan på domen får redan nu klubben ett nytt hårt ekonomiskt slag i magen.

75 000 för Malmömatcherna

Svenska fotbollförbundet meddelar att Solnaklubben ska betala 75 000 för ”antändande av pyroteknik samt inkastande av föremål” i matcherna mot Malmö på Råsunda 17 juli och bortamatchen i Malmö 24 juli. Matchen på Råsunda försenades bland annat med flera minuter efter att planen rökfyllts av fansens pyroteknik.

Böterna innebär att klubben bara från det inhemska spelet i år dömts till böter på 280 000 kronor och har därmed efter drygt halva säsongen redan passerat fjolårets notering på 265 000.

– Det är tråkigt och vi hade självklart hellre lagt pengarna på något annat. Vi hade redan påbörjat ett arbete efter Rosenborgsmatchen och kommer att snäppa upp det ännu mer efter gårdagens händelser. Exakt vad vi kommer fram till får vi återkomma till, säger klubbens vd Annela Yderberg.

”Mer bengaler i år”

Med bötesbeloppet från Uefa på 140 000 från mötet med Rosenborg är klubbens totala böter i år uppe på 420 000 kronor.

– Den stora skillnaden i år är att det är mycket mer bengaler. Det har tidigare i år inte varit så mycket bråk utan istället bengaler som gett stora böter, säger Yderberg.

Annela Yderberg säger också att AIK mottagit ett fax från Uefa där det Europeiska fotbollförbundet meddelar att de mottagit en rapport kring gårdagens händelser. För att komma tillrätta med problemen ska Solnaklubben nu se över sin straffskala och utreda livstids avstängning för bråka fans.

– Vi vet att de gjort så i Tyskland och ska utreda den möjligheten för riktigt grova förseelser.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.