Robert Laul: Han struntar i alla kansken – jag gillar inställningen

FOTBOLL

Maracanã-stadion, Rio de Janeiro, juni 2014.

Sverige har förlorat åttondelsfinalen mot Brasilien med 2–1.

Zlatan Ibrahimovic gjorde tröstmålet – i sin sista insats på en fotbollsplan.

Ett mer välregisserat slut kan sagan om Sveriges mest omskrivne fotbollsspelare genom tiderna knappast få.

Foto: ETT VM TILL? Zlatan Ibrahimovic säger att han fortsätter med fotbollen åtminstone till och med 2014. Kanske avslutar vår mest omskrivne fotbollsspelare genom tiderna med ett VM-slutspel i Brasilien.

När Zlatan i en intervju med italienska utgåvan av Vanity Fair (?) säger att han siktar på spel i max tre år till menar han det knappast ordagrant, att det tar slut i december 2013, mitt under pågående säsong. Snarare siktar Zlatan på spel i 3,5 år till, över ett eventuellt fotbolls-VM 2014.

För herregud, vilken nu aktiv fotbollsspelare vill inte uppleva ett fotbolls-VM i Brasilien av alla jävla länder?

Sommaren 2014 är Zlatan 32 år, på väg att fylla 33. Det finns ingen garanti för någonting. I teorin kan det ta slut både tidigare och senare. Zlatans långa, tunga kropp kan ha gått sönder, Sverige kan missa turneringen, Milan kan komma viftandes med ett lukrativt erbjudande om kontraktsförlängning.

Det struntar Zlatan uppenbarligen i. Han ser framför sig att lägga skorna på hyllan med den största smällen av alla – VM 2014 i Brasilien.

Man måste gilla inställningen.

En realistisk spekulation

Under VM 2006 krönte Zinedine Zidane en långt mer fantastisk karriär med VM-final. Det är klart att vi kan drömma att Zlatan får göra det samma (minus den danska skallen då). Men Sverige går inte till final. Kanske inte ens till åttondelsfinal – men det är åtminstone en realistisk spekulation.

I den här artikeln skissar vi, för skojs skull, på svensk startelva, avbytarbänk och förbundskaptener i VM 2014. Mycket hinner hända innan dess, utvecklingskurvor kommer att ta andra vägar än de vi tänkt oss, men vi gjorde samma experiment 2007 när det stod klart att VM skulle gå i Brasilien, och många av namnen är kvar, till exempel hela fyrbackslinjen och båda yttermittfältarna.

Däremot trodde jag inte att Zlatan skulle hålla på så länge. Åren 2006–2008 hade han ofta problem med knä och ljumskar, och även om ljumskarna fortfarande verkar störa en del så spelar ”Ibra” match efter match utan stora problem. När han nu själv tar sikte på Brasilien-VM, ja då finns ingen anledning att protestera.

Brist på högerbackar

Sett till vad Sverige har i ladorna fotbollstalangmässigt är det uppenbart att det är ont om högerbackar.

Om jag vore 18 bast och duktig på fotboll hade jag sagt till coachen att jag vill bli högerback. Knappt om tid men det kommer mästerskap efter 2014 också. Det bästa vi har i dag är Mikael Lustig och Adam Johansson, en påfyllning är alltså välkommen.

Kanske reagerar någon på att Malmö FF:s succétränare Roland Nilsson och Josep Clotet Ruiz är förbundskaptener för den fiktiva VM-truppen men skulle Sverige missa EM i Polen och Ukraina 2012 behövs kanske nya namn efter Erik Hamrén. I väntan på att Henrik ”Henke” Larsson och Jonas Thern får klart med sina utbildningar kan ”Rolle” och hans spanske vän säkert göra ett bra jobb.

ARTIKELN HANDLAR OM