Laul: En budgetlösning – men jag tror på oerfarne Alm

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Att hålla sig väl med alla fansgrupper är ett måste om Alm ska bli långvarig i AIK.

Ansvariga för fiaskon brukar få lämna sina poster.

AIK gör tvärtom.

Ledarstaben 2011 blir i princip den samma som i år.

Fast med en superrookie som chefstränare.

Inga avtal är påskrivna men det ska också vara det enda som återstår. Under förutsättning att inget dramatiskt inträffar efter den extrainsatta bolagsstämman 21 december blir Andreas Alm huvudtränare, Nebojsa Novakovic och Christer Swärd assisterande, Björn Wesström scoutingchef och Jens T Andersson kör vidare som sportchef. Ni känner igen namnen. Det är i princip samma gäng som styrt skutan i år – plus Novakovic då.

Du behöver inte vara raketforskare för att räkna ut att detta är en budgetlösning som gränsar till paniklösning.

Jag vet att Johan Mjällby var sugen på chefstränarjobbet men då AIK inte ens pratade med honom är det klart att det aldrig funnits något ekonomiskt manöverutrymme för att locka tyngre namn.

I stället sätter AIK en riktig rookie i förarsätet.

Står han pall när det blåser?

Andreas Alm ledde Eskilstuna City till en andraplats i division två södra svealand 2008. Han var populär och bedömdes göra ett så bra jobb att AIK snabbt högg honom. Där har han varit assisterande i två år. Det är inte mycket erfarenhet att hålla i när det blåser. Och blåser gör det alltid i AIK, förr eller senare.

När ryktet kom ut att Alm skulle ta över diskuterade jag saken med några av lagets mer rutinerade spelare. Skulle Alm bli huvudtränare? Aldrig. De kunde knappt föreställa sig det.

Men bortsett från den uppenbara bristen på erfarenhet tror jag på Andreas Alm. Han är den typen av människa som fungerar i ett fotbollslag. För några veckor sedan var han uppe på redaktionen för att diskutera ett bokprojekt. Jag satt en bit bort vid mitt skrivbord och knapprade på en text. Plötsligt small det till i en stolpe bredvid. Jag lyfte blicken och förstod att Andreas Alm hade svinat en fotboll mot mig – och missat med någon decimeter. Han flinade busigt. Historien låter grabbig men det är omklädningsrumsmiljön också. På sikt kan 37-åringen bli omtyckt av spelarna även i AIK.

Men det räcker inte för att bli långvarig i klubben. Han måste göra resultat också. Och hålla sig på god fot med fansen – alla fans.

Fotbollsfilosofimässigt kommer AIK tränas av två forwards, Alm och Novakovic, samt en innermittfältare i Christer Swärd. Det låter som upplagt för en offensiv fotboll – men vem i staben drar upp riktlinjerna för defensiven? Björn Wesström lyckades inte i våras och Jens T Andersson fick sparken från Sirius 2009 när han inte fick försvarsspelet att fungera.

Finns inte en krona att värva för

Å ena sidan kan man säga att Andreas Alm tar över vid rätt tidpunkt. Förväntningarna borde vara låga efter årets fiaskosäsong, en mittenplacering skulle definitivt vara ett steg i rätt riktning.

Å andra sidan: så fungerar det inte i AIK.

När vi närmar oss april och Bang Bang Bangura vräkt in ett par mål i träningsfajterna kommer det trissas och drömmas och hoppas. Sladdar AIK för långt från toppen är det ingen som vet hur länge Andreas Alm orkar eller får vara kvar. Att AIK kommer sladda är ingen högoddsare. Truppen är inte någon av allsvenskans tio bästa och det finns inte en krona till förstärkningar. Vill man se saken enbart ur det perspektivet måste jag säga att jag hellre städar toaletterna på Quality Hotel Globen än befinner mig i Andreas Alms kläder.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN