Ingen tv-kanal har köpt AIK–Rosenborg

Av: Oskar Magnusson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Övertygad om att någon visar matchen till slut”

Tittarna riskerar att missa AIK:s möte med Rosenborg i Champions Leagues tredje kvalomgång.

Ingen svensk tv-­kanal har hittills köpt loss matchen.

– Den ingår inte i våra rättigheter, säger Viasats sportchef Per Tellander.

Pontus Engblom sköt AIK vidare i Champions League-kvalet med sitt mål mot Jeunesse Esch.
Foto: bildbyrån
Pontus Engblom sköt AIK vidare i Champions League-kvalet med sitt mål mot Jeunesse Esch.

Intresset för det nordiska derbyt mellan AIK och Rosenborg är glödhett bland fansen och matchen är varje biljettförsäljares dröm. Men bland tv-kanalerna råder en kyligare stämning som indirekt höjer värdet av en matchbiljett.

I nuläget verkar nämligen endast publiken på Råsunda och Lerkendal få möjlighet att se matchen. Ingen svensk tv-kanal har hittills köpt rättig­heterna till matchen.

”Svårt att planera”

– Jag har inte hört något om matchen och för vår del är det inte aktuellt att visa den, säger Kanal 5:s presschef Dan Panas.

Viasat äger de svenska rättigheterna för att sända Champions League – men de innefattar inte de första kvalomgångarna till turneringen.

– Lottningsprocessen för kvalet ligger väldigt sent och för ett tv-bolag är det svårt att planera för de matcherna. Rent teoretiskt är det möjligt, men det är en lång process och därför har vi valt att inte sända matchen, säger Per Tellander.

Tror på sändning

TV4 lär heller inte visa matchen, men deras fotbollsansvarige Emir Osmanbegovic tror ändå att fansen kommer att kunna följa AIK:s vidare kvalöden i tv.

– Hos bolaget som äger rättigheterna till Champions League borde det finnas ett intresse att även visa kvalspelet. Jag är övertygad om att någon kanal kommer att visa matchen till slut. Den är så pass viktig för svensk fotboll.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN