Så mycket kostade Zlatan Barcelona

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-16

BARCELONA. Mino Raiola tjänade åttio miljoner kronor på Zlatan Ibrahimovics kontrakt med Barcelona.

Nu har klubbens medlemmar beslutat sig för att dra den förra klubbstyrelsen inför rätta på grund av en förlust på nära en miljard kronor.

– Vi röstar mot ett felaktigt sätt att styra klubben, säger nye ordföranden Sandro Rosell.

Dagens årliga medlemsstämma hos FC Barcelona fick en dramatisk upptakt. Med en knapp marginal beslutade mötet att dra den förra styrelsen, under ordförande Joan Laporta, inför rätta.

Skälet är de stora ekonomiska förluster klubben gjort på spelarköp under Laportas ledning, där inte bara spelarna själva slutit dyra kontrakt.

Mycket pengar...

Den ekonomiska sammanställningen över den gångna ordförandeperioden som klubben släpper i dag, visar bland annat att köpet av Zlatan Ibrahimovic kom att kosta FC Barcelona 37,2 miljoner euro, drygt 340 miljoner kronor, och att det kontrakt som upprättades med Ibrahimovics agent Mino Raiola innebär att klubben betalar ut åtta miljoner euro, knappt 74 miljoner kronor, till Raiola över den tänkta femårsperiod som Zlatan skrev kontrakt på.

Enligt sammanställningen har FC Barcelona förlorat 80 miljoner euro, runt 750 miljoner kronor, under Joan Laportas tid som ordförande.

”Förstår inte poängen”

Utöver de stora förlusterna i och med spelarvärvningar har också FC Barcelonas medlemmar, som formellt äger klubben, upprörts över de stora summor för ”representation” som framför allt Joan Laporta spenderade under sina sex år som ordförande i klubben. Det rör sig om dyra luncher, privata resor i klubbens jetplan samt semestrar på klubbens bekostnad. Dessutom har Laportas styrelse använt 2,6 miljoner euro till att anställa privata detektiver för att spionera på klubbanställda, däribland Rosell, och journalister, samt andra säkerhetsåtgärder som starkt ifrågasätts av medlemmarna.

– Vi förstår inte poängen med att spionera på journalister och på personer som mig själv. Det finns inget viktigare än att klubben drivs av samstämmighet och att vi är överens. Det här handlar om moral, det är ett åtagande vi har för klubbens bästa, säger Sandro Rosell.

Ytterst olägligt

Efter vårens valkampanj tog Sandro Rosell, som gått från att vara en av Laportas närmsta vänner till svuren fiende, över ordförandeposten i FC Barcelona.

Hur lång en rättegång mot Laporta och hans styrelse kommer att bli är väldigt svårt att överblicka, men helt klart är att processen kommer ytterst olägligt för Joan Laporta som just lanserat ett politiskt parti som strider för Kataloniens självständighet, och hoppas ta en plats i regionens parlament.

Följ ämnen i artikeln