AIK:s tifoprotest

Vakterna för brutala – inget tifo i derbyt mot Bajen

Bengalbrännandet kostar AIK över 100 000 kronor per år. Det vill AIK sätta stopp för genom att att låta vakter ingripa när supportrar bränner bengaler. Nu protesterar AIK-Tifo.

– Vi är oroliga att det ska leda till samma oroligheter som på Söderstadion förra året, säger ordföranden Anders Hagenbjörk.

I morgon spelas årets första stora Stockholmsderby när AIK tar emot Hammarby på Råsunda. Då är det vanlig med stora tifon, läktararrangemang. Men på norra läktaren där AIK:s klack står kommer det att vara tifo-fritt.

Bråk på ståplats

– Det är för att få till ett medvetande om AIK:s arbete med aggressiva vakter på läktaren som kan vara riktigt dåligt på lång sikt, säger Anders Hagenbjörk, ordförande i AIK-Tifo.

Under senaste hemmamatchen, mot Kalmar FF, blev det bråk på ståplatsläktaren i samband med ett ingripande från vakterna.

– Det finns ingen schism mellan oss och klubben, men vi är oroliga för att det ska bli mer bråk på läktaren, säger Hagenbjörk.

Stoppa direkt

AIK har i år bestämt sig för att komma åt problemet med att supportrar tänder bengaler på läktaren genom att stoppa personerna direkt.

– Vi är trötta på att betala böter för att vissa personer bränner bengaler. Anledningen till att de nu protesterar är för att vi senast tog hand om en central figur i deras organisation som var hotfull mot våra publikvärdar och därför stänger vi av honom från våra matcher, säger AIK:s vd Charlie Granfelt.

Bengalbrännandet kostar AIK stora pengar, över 100 000 förra året.

– Dessutom är det bara en tidsfråga innan det sker en allvarlig brännolycka, säger Granfelt.

Inget stöd

AIK:s vd tror inte att AIK-tifo har stöd från den stora massan av AIK-supportrar.

– Vi vill också ha bort bengalerna, men det måste finnas ett bättre sätt, säger Anders Hagenbjörk.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN