Lagerbäck tror på Henke

FOTBOLL

"Ett oerhört bra val för United"

Foto: TROR PÅ LANDSMANNEN Lars Lagerbäck tycker att United gjorde ett bra val när de värvade Henrik Larsson.

En 35-årig fotbollsspelare som dessutom lagt av i landslaget.

Varför skulle en europeisk storklubb som Manchester United vilja ha en sådan spelare?

Lars Lagerbäck har svaret.

På Manchester Uniteds hemsida görs reklam för att supportrarna nu kan köpa matchtröjan med Henrik Larssons namn och nummer. På söndag kan de också få se Larsson själv i tröjan när United möter Aston Villa.

Louis Sahas ljumskskada gör att svensken väntas få debutera och bilda nordiskt anfallspar tillsammans med norske veteranen Ole Gunnar Solskjaer, 33.

När låneaffären mellan United och Helsingborg presenterades så var den sensationell för de allra flesta men inte alla, i alla fall inte för en av de som känner Larsson allra bäst.

– När det väl blev officiellt så kan jag inte säga att jag blev överraskad. Jag förstod mer än väl att om en toppklubb behöver en backup så är det ett oerhört bra val. Det vet exakt vad de får, säger förbundskaptenen Lars Lagerbäck till TT.

Alltid levererat

Vad i dina ögon är främsta anledningarna till att United valde att värva Larsson?

– Det är ju i första hand hans fotbollsmeriter. Var han än har varit så har han levererat. Han uppfattas säkert av folk i branschen, som Ferguson i det här fallet, som en väldigt seriös och positiv person. Han visade i Barcelona att även om han inte spelar alla matcher så finns han där och gör sitt jobb hela tiden.

– Man använder ofta klyschan att man är professionell men så har jag alltid upplevt Henrik. Min bild av honom är att det är en positiv utmaning för honom ju tuffare det är. Han bangar inte om det är väldigt starka motståndare eller väldigt bra spelare han möter.

Utlåningen från Helsingborg gäller för ett par månader. Hur de kommer att bli beror på vem du frågar.

Inget avtryck

Hans kritiker, som exempelvis krönikören Stuart Brennan i tidningen Manchester Evening News, menar att även om Larsson får spela så kommer övergången till engelska Premier League att bli tuff. ”Larsson gjorde sig ett namn i Celtic där fotbollen liknar Premier League men kvalitén oftast är låg och han hade en ”indiansommar” i Barcelona där tekniken är överlägsen men där det inte är lika högt tempo som i England”, skriver Brennan och sammanfattar: ”Henrik Larsson kommer att komma och försvinna från United utan att lämna något avtryck”.

Likheter

Lars Lagerbäck, säger:

– På ett sätt finns det många likheter med tidigare klubbar. Både Celtic och Barcelona var topplag i sina ligor. Han har en väldigt bra omgivning precis som tidigare även om nu fotbollen skiljer lite grann. Men han har varit med om så mycket så jag tror inte att det gör det minsta för Henriks del om kulturen och sättet att spela skiljer lite grann.

– Att han kommer in i Manchesters spel, det tror jag inte kommer att ta någon tid alls. Men sedan hur man reflexmässigt reagerar i olika situationer och att lära känna sina medspelare tar några matcher. Spelmässigt för övrigt kommer det inte bli några problem.

Kommer du att se matchen mot Villa?

– Det vet jag faktiskt inte. Vi sticker på måndag på Sydamerikaturnén med landslaget så jag vet inte hur mycket som händer de närmaste dagarna, men jag lär nog försöka att se den.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM