Efter fiaskot i fjol – nu hyllas tränarna:

FOTBOLL

”Gruppen arbetar som ett lag”

Då ett lag i kris.

Nu kämpar Djurgården om SM-guldet.

Mycket har hänt sedan lagets senaste besök på Strömvallen.

Foto: platt fall Förra året vid den här tiden förlorade Djurgården i Gävle med 2–0.

Förra hösten var Djurgården ett lag i spillror. Efter en medioker insats mot Gefle rasade favoriten till SM-guldet ner till en åttonde plats i tabellen.

– Det var en jäkligt mörk och lång bussresa hem till Stockholm kan jag lova. Jag hoppas få slippa uppleva det igen, säger klubbdirektören Bosse Andersson.

Mittfältaren Daniel Sjölund minns också hemresan efter 0–2-förlusten på Strömvallen:

– Klart det fanns en stor frustration i spelartruppen efter den matchen. Vi presterade inte tillräckligt bra förra hösten.

Några dagar senare tackade huvudtränaren Kjell Jonevret för sig. Anders Grönhagen tog över i de sex sista matcherna, men förbättringen var marginell.

Djurgården slutade på sjätte plats i allsvenskan.

”Inte förvånad”

Ett år senare är scenförändringen – om inte total – så i alla fall markant.

I dag åker Djurgården upp till Gävle som serietvåa och är med i kampen om Lennart Johanssons pokal.

– Men jag är absolut inte förvånad. Ibland vill man ta revansch och det finns ett stort kunnande i den här föreningen – både på och utanför planen, säger Bosse Andersson

Samma spelare med

Och förvandlingen beror inte på några revolutionerande förändringar i spelartruppen. Nio av spelarna som inledde den senaste matchen mot Örebro fanns även med i startelvan mot Gefle för ett år sedan.

– Vi hade en stark tro på de spelare som redan fanns i föreningen. Vi visste att det fanns en stor potential i laget och ville bygga vidare på dem vi redan hade, säger Andersson.

Daniel Sjölund väljer att ge den nya tränarduon stor del i att Djurgården åter är ett topplag:

– Siggi (Jónsson) och ”Pålle” (Lindholm) har fått gruppen att arbeta som ett lag. Klart det är lätt att snacka om positiv stämning när vi ligger i toppen.

Vad är deras styrka som tränare?

– Balansen mellan skratt och allvar. När vi kommer till träningarna kan de skämta och ha kul med oss, men direkt när vi är ute på planen är det fullt fokus på det vi ska göra.

ARTIKELN HANDLAR OM