Matchen på lördag är ett enkelt läxförhör på svensk fotbolls ABC

FOTBOLL

Joan Laporta säger åt Barcelonas spelare att ta det lugnt i landslaget.

Sverige tar det inte lugnt.

Det var därför det kändes lugnt i går, som en lugn dag, en lugn resa till EM.

Hösten låg kall och klar över Stockholm och Stadion när landslaget samlades igen. Vi gick ner i landslagsjournalistikens eget uppehållsrum i en källare under ett hotell, och kom upp med lite prat från en som vanligt vänlig Fredrik Ljungberg, en färsk Sebastian Larsson och en sårad Andreas Isaksson.

Ljungberg hade ont i revbenen, Kim Källström hade ont i ett lår, Niclas Alexandersson tog hand om sin fot och jag – jag tänkte på Joan Laporta.

Barcelonas presidente sa verkligen så innan han skickade iväg sina spelare på landslagsuppdrag. Att han hoppades att de skulle ta det lite lugnt, så att de inte kom hem skadade.

Det där säger mer än mycket om kampen om den nya fotbollsvärlden. Men om det är något som gör att jag sover lugnt om natten när det gäller just vårt landslag så är det att det – fortfarande – är alldeles för noggrant och ambitiöst för att ta det lugnt, slarva, söla bort.

Lars Lagerbäck slarvar inte, Mario Frick har sett gammal och sur ut i Siena i höst och matchen på lördag är ett enkelt läxförhör på svensk fotbolls ABC.

Var vaken. Spela snabbt.

Straffa de andra när de går bort sig.

Och medan Lagerbäck tragglar det där med sina spelare har vi gott om tid över att tänka på annat. Det finns ju frågor som är värda att fundera över redan nu. Som Jay-Z skulle sagt: I got 99 problems, but Liechtenstein ain’t one.

Svar: Zlatan är Zlatan

Ska vi börja repa av frågorna så länge?

Okej då.

1. Vad ska vi göra med våra målvakter? En är fast på bänken, den andre i... Fredrikstad. Var går gränsen för Lagerbäcks tålamod med Andreas Isaksson? Och var går gränsen för Isakssons tålamod med Svennis? Svar: Jag gissar på januari.

2. Hur länge behöver Tobias Linderoth spela mot Liechtenstein? Kan han gå ut redan i paus, och spara sig till Nordirland-matchen? Svar: Jag tror det.

3. Kan Danmark pressa Spanien lika hårt som de gjorde senast, innan dumskallen Niclas Jensen åkte ut? Svar: Förmodligen, men det räcker knappast till vinst.

4. Fredrik Ljungberg har spelat i fem matcher i år, han har inte varit inne vid ett enda West Ham-mål än. Jag vill inte tro att en världsspelare blir till en kompetent nyttospelare på ett år och ett par skador. Kan han visa att det inte är så? Svar: Nja, det krävs bättre motstånd.

5. Hur många svordomar och sanningar kommer Erik Edman att hinna med före helgen? Svar: 4115 respektive 32?

6. Betyder Lagerbäcks hyllning av Markus Rosenbergs insats i Champions League att Rosenberg får platsen bredvid Johan Elmander? Svar: Hugget som stucket, jag tror på Allbäck.

7. Kommer Sverige att ha bättre uppspel än senast mot Liechtenstein? Svar: De kan ju inte ha sämre.

8. Kan man tänka sig ett landslag som balanserar innermittfältet olika genom att byta spelare, snarare än att byta uppgifter? Med andra ord: finns det någon plats för Kim Källström den här gången? Svar: Det hoppas jag.

9. Får Zlatan Ibrahimovic gå ut på krogen, nu när han ändå inte ska spela? Svar: Zlatan är Zlatan.

10. Hur många intressanta, upp-och-kommande spelare kan få chansen mot Liechtenstein? Sebastian Larsson? Matias Concha? Svar: 1,5.

11. Hur ofta kommer Håkan Mild att ringa Niclas Alexandersson och säga ”Hej Alex, hur mår foten”? Svar: För ofta.

12. Hur mår David Healy? Svar: Inte tillräckligt bra för att rädda Nigel Worthingtons jobb.

13. Kommer Mikael Nilsson någonsin att träna i kortbyxor igen? Svar: NEJ. ALDRIG.

14. Hur kommer det egentligen att sluta, alltihop? Svar: Bara en total kollaps kan riva Sveriges och Spaniens EM-biljetter. Den kommer inte den här helgen.

Resten av frågorna och svaren kommer under veckans gång. I går var jag bara nöjd över att luften låg hög och ren över Stockholm, att Babyshambles nya och den där inside-dokumentären om Chelsea hade landat i brevlådan – och att Sverige alldeles snart ska kvittera ut biljetterna till ytterligare ett slutspel i landslagsfotboll.

Om det är ett bedrägligt lugn vi upplever så bedrar det väldigt övertygande.

ARTIKELN HANDLAR OM