SVT, Sveriges Television

SVT tvingas böta 50 000 kronor – efter Hamréns presskonferens

Av: 

Staffan Dickson

FOTBOLL

SVT fälldes i Granskningsnämnden eftersom Svenska Spels logotyp synts i bild när truppen till fotbolls-EM 2016 presenterades.

Nu har förvaltningsrätten valt att gå på samma linje, vilket betyder att SVT tvingas böta 50 000 kronor.

När SVT sände presskonferensen där Erik Hamrén presenterade truppen till fotbolls-EM 2016 syntes flera Svenska Spel-logotyper, som spelarna bar på sina landslagströjor, i bild.

”En anmälare ansåg att uppvisandet av den logotyp som fanns på de uttagna lagmedlemmarnas tröjor innebar ett otillbörligt gynnande av ett kommersiellt intresse då den var väl synlig och visades under långa stunder”, skrev SVT i sin interntidning Vi på tv. efter att ha anmälts till Granskningsnämnden.

Visades under lång tid

I februari förra året fälldes SVT i Granskningsnämnden för otillbörligt gynnande eftersom logtyperna visades under så lång tid i sändningen, trots att arrangemanget var ett samarbete mellan SVT och Svenska fotbollförbundet.

Granskningsnämnden ansökte sedan i förvaltningsrätten om att SVT skulle tvingas böta 50 000 kronor.

SVT har bestridit

Två år efter Erik Hamréns presskonferens har rätten nu meddelat sin dom i frågan: SVT åläggs att betala en särskild avgift på på 50 000 konor.

SVT har tidigare bestridit Granskningsnämndens ansökan till förvaltningsrätten. SVT hade visserligen fått information om att tre spelare i landslagströjor skulle vara med i sändningen, men redaktionen antog att tröjorna skulle vara av samma typ som landslaget spelar matcher i, det vill säga utan en stor logotyp på magen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Carolina Klüft blir expert på SVT

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SVT, Sveriges Television

Fotbolls-EM 2016