”Min familj kommer få lida för det här...”

FOTBOLL

Nye ordföranden: ”Största äran i mitt liv”

Eric Ljunggren blir ny ordförande i AIK Fotbollsförening.

Med det kommer även uppoffringar.

– Min familj kommer att få lida för det här, säger han.

39-årige Ljunggren har en bakgrund inom media och har haft chefsjobb på både gratistidningen Metro och Dagens Nyheter.

Han har också varit AIK:are sedan barnsben.

Den nye ordföranden kunde därför inte tacka nej till uppdraget.

– Känslomässigt är AIK min prioritet nummer två i livet, bakom min familj. Min familj kommer att få lida för det här. Jag kommer få mindre tid att spendera med min son och mindre tid till att koppla av och få lugna och ro. Men det här var ett uppdrag som inte gick att säga nej till, säger Ljunggren.

Innan han bestämde sig för att kandidera höll han ett slags familjeråd.

– Det finns ju en massa anledningar till att tacka nej till det här uppdraget men ingen av dem var tillräckligt starka för att kunna säga nej till vad som är den största äran jag någonsin fått i mitt liv.

”Nära att börja gråta”

Efter att ha fått årsmötets stöd säger Ljunggren att han är ”skakad och rörd”.

– Senast jag grät i AIK-sammanhang var i Göteborg 2009 (när AIK vann SM-guld) och jag är väldigt nära att börja gråta nu också. Är det något mina barnbarns barn kommer prata om så är det inte att jag var med och startade upp en gratis printidning (Metro) eller att jag var redaktör för någon bilaga. De kommer prata om det här.

”Är ingen kupp”

Lanseringen av Eric Ljunggren som ordförandekandidat kom på initiativ från AIK-medlemmen Simon Strand. En stor mobilisering skedde på internet, via forum och sociala medier. Något förre ordföranden Per Bystedt har beskrivit som en ”kupp”.

– Jag tycker inte att det är en kupp, svarar Ljunggren.

– Jag tycker att det här är demokrati. Att gå till ett årsmöte där det bara finns ett förslag och där man förväntas säga ”ja” så att styrelseförslaget klubbas igenom, det är inte demokrati. Det här är föreningsdemokrati när den fungerar som bäst, säger Ljunggren och syftar till att det kom rekordmånga 924 röstberättigade medlemmar till mötet.

– Det är kanon, men det är fortfarande alldeles för få. Det är fortfarande en minoritet av AIK:s medlemmar. Vi i styrelsen kommer omedelbart behöva titta på hur 51-procentsregeln kan stärkas, hur den ska fungera inom AIK och hur nästa årsmöte ska kunna bli ännu mer besökt, säger Eric Ljunggren.

De har vunnit SM-guld på 2010-talet 00:40
Foto: Jimmy Wixtröm
Eric Ljunggren blir ny ordförande i AIK Fotbollsförening.
ARTIKELN HANDLAR OM