Mejla

Petra Thorén

Thorén: Starten på något nytt – men också slutet

FOTBOLL

Att gå vidare innebär att lämna något bakom sig.

För Zlatan Ibrahimovic handlar det om den riktiga fotbollskarriären.

MLS-flytten innebär visserligen starten på något nytt, men också slutet.

I april förra våren satt jag på Old Trafford och såg Zlatan Ibrahimovic landa tungt i sitt livs djupaste grop. Omöjlig att kravla sig upp ur, enligt många men givetvis inte för en av världens mest unika personligheter.

Redan i den bistra spelargången ut mot parkeringen målade Luke Shaw bilden inne från omklädningsrummet av en Zlatan Ibrahimovic som haltade omkring med sitt skadade knä lindat, men sinnet fyllt av övertygelse om att det inte handlade om det sista han gjorde på en fotbollsplan.

Zlatan Ibrahimovic fick rätt.

Såklart han fick, det är så han andas, verkar och lever vilket gjort honom till Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna och en av världens främsta anfallare.

Den svåra knäskadan fick specialistvård och en av världens mest nitiska rehabiliteringsprocesser.

Väntas presenteras före helgen

Han kom tillbaka sju månader senare. Det var imponerande att se, samtidigt svårt att ta in hans följande kamp efter comebacken, när hjärnan ville mer än muskelcellerna tillät.

Där och då, när följskadan kom, kändes att risken för ett tragiskt slut var nära.

Den senaste tiden har han varit på gång igen, men inte fått dra på sig den röda tröjan och José Mourinho sa redan i januari när ryktena om Los Angeles Galaxy florerade att han var "redo att låta det hända" om svensken ville söka en framtid i en annan klubb. När Zlatan Ibrahimovic fick med sig Paul Pogba på ett padeljippo i Stockholm stärktes känslan av att Zlatan-livet var på väg att förändras. En varumärkesstrategi kändes närvarande. Ett tungt Champions League-uttåg för United kan också spelat roll.

Och nu ser flytten, enligt trovärdiga ESPN, ut att bli sann, MLS-laget förväntas presentera sin prestigevärvning före helgen.

Zlatan Ibrahimovic skrev själv under torsdag kväll att "Det är dags att gå vidare".

Det innebär också att han går ifrån och lämnar någonting bakom sig.

Och här handlar det om en karriär större än vad någon svensk spelare tidigare lyckats med. Ja, förstås mer omfattande, framgångsrik och titeltät än vad många av världens främsta spelare har på sitt cv.

I 36-åringens fall innefattar det år på världens främsta fotbollsarenor, där som som fotbollshistoria skrivs. Han har sedan flytten till Amsterdam 2001 dribblat, dansat, karatekickat, klackat och snackat sig fram på arenor där hjärtan brinner, tårar rinner och demoner föds. Där fotbollens själ personifieras.

Han kommer till en liga som förädlats från ett tillhåll för bäst-före-datum-profiler till ett val för stjärnor med fortsatt fysik, teknik och ambitioner. Satsningen på yngre förmågor och skarpa etablerade spelare har höjts.

Tror inte han blir en sorgsen Pirlo-historia

Svensken blir inte en "designated player", det vill säga en spelare som inte omfattas av lönetaket. Den kvoten är fylld. Zlatan Ibrahimovic kommer att gå ner hiskeligt i lön vilket ses som ett mått på hur mycket han själv vill få till flytten. Samtidigt kommer han, Helena och sönerna inte få det knapert. Han lär dessutom ha andra uppdrag i pipeline.

Zlatan Ibrahimovic är ingen föredetting utan visioner. Jag tror inte att han kommer bli ännu en sorgsen Pirlo-historia. Om han kan spela. Han åker till USA för att leva det goda livet, men också för att bli bäst, sätta avtryck och skriva nya kapitel. Om skadan är läkt.

Zlatan Ibrahimovic sa till Sportbladets Johanna Frändén innan han lämnade Paris Saint-Germain att han ser sig själv erövra USA, precis som han gjort med Europa. Håller knät kan drömmarna slå in.

Men oavsett om de reser en staty i Beverly Hills eller ger Zlatan Ibrahimovic en egen Hollywood-studio är det fortfarande slutet, The End, på den stora fotbollskarriären.

De senaste veckorna har Zlatan Ibrahimovic flirtat med det svenska landslaget om VM i sommar. Flytten till USA skulle kunna öka möjligheterna för ett deltagande. Ligan är redan i gång och den enda som möjligen gråter för att inte Zlatan snörat på sig skorna är förre MFF-spelaren Anton Tinnerholm.

Men den stora frågan som ska få sitt svar först är om knät håller.

Just nu vet vi inte alls i vilket skick ligament och korsband befinner sig i.

Vi utgår från att LA Galaxy vet. Och inte bara ser den svenska stjärnan som den superstar han är utanför planen.

ANNONS

Jackpot på Stryktipset – 7 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Av: 

Petra Thorén

Publisert:

LÄS VIDARE

Så lever Zlatan sitt lyxliv i Los Angeles

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zlatan Ibrahimovic

Los Angeles Galaxy

Manchester United