Sporting Lissabon

Överlevde tsunamin – klar för storklubben

Av: 

Kristopher Karlsson

FOTBOLL

Stöttades av Ronaldo – nu får han chansen att vandra i stjärnans fotspår

Sporting Lissabon har fått en ny publikfavorit.

Indonesiske 17-åringen Martunis – som överlevde tsunamin 2004 efter att ha varit försvunnen i 21 dagar – har skrivit på för Cristiano Ronaldos förra klubb.

Sent i går kväll blev 17-årige indonesiske mittfältaren Martunis klar för portugisiska storklubben Sporting Lissabon. Det är sommarens mest uppmärksammade värvning i Portugal – och med god anledning.

Martunis livshistoria är något helt unikt. När tsunamin ödelade indonesiska Aceh 2004 var Martunis åtta år gammal. Han var saknad i 21 dagar innan han hittades övergiven i Aceh.

Förlorade sin mamma och systrar

Totalt 170 000 personer omkom i Aceh som följd av tsunamin och Martunis sveptes till ett övergivet strandområde. Han förlorade sin mor och bägge systrar i katastrofen.

När han väl hittades och överlämnades till en Sky News-journalist blev hans historia uppmärksammad världen över – och särskilt i Portugal.

Den då åttaårige Martunis bar nämligen den portugisiska landslagströjan med Rui Costas namn och nummer på ryggen.

”Jag var inte rädd”

Åttaåringen blev hela Portugals älskling och fick träffa det portugisiska fotbollslandslaget 2005. Cristiano Ronaldo engagerade sig i Martunis liv. Real Madrid-stjärnan betalade för att bygga upp ett nytt hus för släkten och har träffat pojken vid ett antal tillfällen, senast 2013.

– Där och då var jag inte rädd. Jag ville fortsätta leva för att träffa min familj och för att bli fotbollsspelare. Ronaldo sa att om jag pluggar och tränar hårt så är det inte är omöjligt för mig att bli professionell fotbollsspelare, sa Martunis till Japan Times förra året.

”En barndomsdröm”

Nu ska pojken husera i Sportings U19-lag och kommer att få möjlighet att vandra i just Ronaldos fotspår. Den portugisiska stjärnan fostrades i Sporting innan flytten till Manchester United.

– Jag är mycket glad över att då förverkliga en barndomsdröm. Jag vill tacka Sporting för denna möjlighet, säger Martunis till A Bola.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Tweet av SocialRMadrid
Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sporting Lissabon

Manchester United

Cristiano Ronaldo