Brolin: U21 har det a-landslaget saknar

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

”Första gången sedan 1994 jag ser det”

PRAG. Sverige jublar åt en riktigt stor fotbollsframgång på herrsidan för första gången sedan 1994.

Nu pekar Tomas Brolin ut anledningen – något som han menar saknas i a-landslaget.

– Det är det som behövs i svenska landslag för att man ska nå framgång, säger Brolin till Sportbladet.

Hemligheterna om spelarna i U21-landslaget

1994 var det Tomas Brolin och det svenska herrlandslaget som grävde guld, och till sist tog ett brons, vid VM i USA. 21 år senare är det U21-landslaget, och inte seniorerna, som bjuder på nästa stora svenska fotbollsframgång på herrsidan. Brolin tror sig veta varför.

”Hjälper varandra”

– Jag har kollat de flesta matcherna, hur laget beter sig och gör för bra saker. Jag har sett hur laget presterar och hur laget gör. Och det jag kommit fram till att det är ett av få landslag jag sett efter vi 94 med spelare som hjälper varandra på planen och höjer varandra. Att man blir bättre individuellt och då blir det bra resultat i slutändan. Det är det som behövs i svenska landslag för att man ska nå framgång för vi är ett litet land och har inte många stjärnspelare. Då måste man göra det bästa av situationen, säger 45-åringen.

Brolin säger att det är första gången sedan 1994 han ser ett landslag agera som laget från USA-VM.

– Vi i 94-gänget var i väldigt bra form och vi höjde varandra i matcherna. Jag vet inte om jag sett något landslag sedan dess som gör så. Vi var ett bra gäng absolut, men var inte heller några jättestjärnor någon av oss. Utan det blev vi efteråt. Men vi var jävligt bra på att ta vara på varandras färdigheter och positiva sidor. Och då höjde man varandra på det sättet. Det är en styrka inte många har men jag tycker det här laget har det. De presterar verkligen nästan över sin förmåga just nu på grund av att de har de egenskaperna. Att de hjälper varandra på rätt sätt.

”Har inte funkat i a-landslaget”

Kan a-landslaget lära av det?

– Ja, så är det ju alltid. Det man är ute efter som förbundskapten eller ledare är att få ut så mycket av var och en och att var och en höjer varandra. Hittills har inte det funkat riktigt, det ser man ju på slutspelen. Då måste de grejerna till men det har inte kommit till och därför har inte Sverige gått långt i något slutspel efter 94. Det är så små marginaler. Många har underpresterat i slutspelet i a-landslaget istället. Tagit två-tre steg tillbaka. Det har med mentalitet och andra styrkor att göra. Det är inte ofta alla bitar faller på plats men i det här U21-landslaget har verkligen fått de pusselbitarna på plats.

EM-finalen spelas i kväll 20.45 och sänds i TV4.

Hemligheterna om spelarna i U21-landslaget

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.