Kaká

”Jag läser Bibeln och respekterar de muslimska spelarna”

Av: 

Nemrud Kurt

FOTBOLL

Andranik Teymourian om kvinnokampen, restriktionerna – och religionen

Bland kvinnornas kamp och rykten om restriktioner glömde alla bort Andranik Teymourian.

I den islamiska republiken Iran är han den förste kristne spelaren som någonsin burit kaptensbindeln i landslaget.

– Min väg har inte varit svår, utan lättare för att Gud varit med mig, säger han till Sportbladet i en exklusiv intervju.

När Brasilien klev in i VM 2006 som storfavoriter var det Kaká som touchade marken och bad till Gud om hjälp, kraft och styrka. Han var allra först i slutspelet med att göra korstecknet. Den fjärde spelaren representerade Iran.

Då truppen togs ut hittade Andranik Teymourian sitt namn bland de 23 utvalda, och glänste ikapp med strålkastarljuset när han mötte pressen:

– I det iranska landslaget är jag den förste kristne spelaren sedan VM 1978. Jag är lycklig över att som kristen spela i ett muslimskt lag.

Nio år senare har Teymourian vuxit ut till att bli en av stöttepelarna i ”Team Melli”. På det inre mittfältet är det han som springer, sliter och stångas med motståndarna, med en fysik och kondition i toppklass. Något mer noterbart? En skillnad mellan då och nu?

Jo, han har hunnit bära kaptensbindeln.

”Det fina med fotbollen”

När vi sjunker ner i fåtöljerna är det en ödmjuk Teymourian som tackar för att Sportbladet tagit sig tid att komma till spelarhotellet. Han berättar om en god relation med Martin Olsson under tiden i Blackburn, om Zlatan Ibrahimovics mentala styrka – ”en av världens bäste spelare” – och om ett iranskt landslag med vind i seglen efter segern över Chile.

Ganska snabbt glider vi dock in på oundvikliga ämnen som florerat i dagarna.

Kvinnornas kamp för att få se på fotboll i Iran har blivit en het fråga när ”Team Melli” är på besök i Sverige. På Friends Arena kommer både män och kvinnor samlas för att se sitt landslag, något som är förbjudet i Iran. Teymourian reflekterar diplomatiskt:

– För mig är det publiken som är det fina med fotbollen. Jag hoppas att det blir fullsatt i morgon och att de flesta är iranier. Det blir ett tillfälle för dem att se oss. Jag respekterar även det svenska landslaget och hoppas på en bra atmosfär, som alltid när vi möts. Där läggs också locket på gällande kvinnofrågan – men hur mycket sanning ligger det i att Irans landslag fått strikta restriktioner under tiden i Stockholm?

– Det stämmer inte. Vi har fått ta bilder med vilka vi vill, hur vi vill, när vi vill. Vi får kolla på vad vi vill på tv, har haft bra träningar, mat och hotell. Vi tog också en promenad i Stockholm. Stan var dock död – så är det ju i Europa efter sex-sjutiden. Men vi är inte här för att semestra, utan för att spela match.

Så ryktena om att ni inte får ta bilder med supportrar och att minibaren är tömd...?

– De försöker bara måla upp en bild av att vi sitter i hotellrummen i handbojor. Minibarerna är tömda i alla rum sedan tidigare.

Har armeniska rötter

Teymourian använder händerna när han fortsätter – och förklarar:

– Synen ni har på Iran är fel. Det verkar som att ni i Sverige inte haft el på tio år och varit utan kunskap.

Hur menar du?

– Ta det här med religionen. I Iran respekterar vi alla religioner. Lever alla i Sverige som svenskar? Nej. Det finns greker, colombianer, muslimer… 

Det var faktiskt min nästa fråga, angående religionen. När du fick bollen i VM brukade de svenska kommentatorerna betona att du är kristen. Och du har armeniska rötter. Med tanke på det – hur känns det att representera Iran?

– Det är sant att jag har armeniska rötter, men jag har persiskt pass och är född i Iran. Över det är stolt och jag håller fanan högt. Dessutom kan jag bidra till att ge det armeniska folket i Iran ett gott rykte, och för mig är det historiskt och glädjande att få spela för mitt landslag.

Du har även burit kaptensbindeln…

– Ja, det var i en vänskapsmatch mot Irak. Vi gjorde några byten, jag och ordinarie kaptenen Javad Nekounam kom in och jag fick bindeln av Karim Ansarifard. Jag och Javad växlade några ord och kom fram till att jag skulle ha den. Det var ändå inte så mycket kvar av matchen.

Du är den förste kristne spelaren som varit kapten i Irans landslag.

– För mig är inte bindeln så personlig eller viktig på det sättet. Om jag är kapten eller inte har ingen större betydelse för mig.

Och det har inte varit några negativa konsekvenser över att just du burit den?

– Nej. Ingenting.

2006 sa du att du regelbundet besöker en kyrka i Iran. Är du religiös?

– Absolut, jag tror på min religion och läser Bibeln, och jag respekterar de muslimska spelarna som följer sin religion. Det är inga konstigheter.

”Allt faller i bitar”

Förbundskapten Carlos Queiroz, tidigare huvudtränare i Real Madrid, uppges avgå efter matchen. Enligt honom själv ville han inte det, men på grund av tryck utifrån blev det så. För Teymourian är det ett slag mot Irans fotbollsframtid.

– Vi vet om detta och vi är ledsna. Queiroz har gett landslaget en personlighet. Det är mitt tolfte år och jag kan säga att landslaget kommer att bli ett sjunkande skepp om han lämnar. Allt faller i bitar.

Hur stor del hade han i att ni stod för ett spelmässigt bra VM?

– Tyvärr hade vi inte så många träningsmatcher månaderna före VM, men vi vägde upp det med taktiska genomgångar, 100-150 stycken – om inte mer. Med Carlos träningar och taktik kunde vi hålla världsnivå och stå upp mot de stora nationerna. Vi visade världen att vi taktiskt och fysiskt kunde spela 120 minuter om det behövdes.

Som mot Argentina – innan Messi presenterade sig.

– Det Messi gör är sånt som händer, som man inte kan göra något åt.

Knappt någon kan göra något åt det han gör, nej.

– Han har det lilla extra, mer än alla andra.

Vem är bäst av honom och Zlatan?

– Zlatan har vissa områden som han är bättre än Messi på, och vice versa. Ingen spelare i världen är bra på allt.

För mig är Zlatan bäst.

– Det är för att du bor i Sverige.

Den storvuxne 32-åringen har en poäng. Medan tiden flyger förbi och supportrarna tålmodigt väntar på att få en glimt av spelarna funderar jag kring fakta snarare än åsikter. Teymourian må tona ned det faktum att han som kristen varit kapten i Iran, men faktum kvarstår att han som kristen varit kapten i Iran. Resan dit?

Den har gått via VM-biljetten 2006 och ett korstecken på planen till ett möte med Irak där han drog på sig bindeln och blev historisk. Andranik Teymourian rycker på axlarna.

– Min väg till landslaget har inte varit svår, utan lättare för att Gud varit med mig.

”Hoppas att det väcker hopp i Iran”

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kaká

Zlatan Ibrahimovic

Friends (Organisation)

Friends Arena