Från Hammarby till division 7

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

Knäskadorna förstörde karriären.

Sinan Ayranci, 24, har på två månader gått från Hammarby till division 7.

– Klart att det är surt att ljuset tar slut. Men nu ska jag bli bankman! säger han.

Foto: TT

Sinan Ayranci är fostrad i Brommapojkarnas ungdomsakademi. Som tonåring följdes han av storklubbar – han var bland och tränade med Chelsea, Inter och Juventus.

Men som 19-åring gick flytten till Genclerbirligi.

Ayranci lyckades inte slå sig in i den turkiska klubben. En skada satte stopp för hans utveckling och inför säsongen 2011 i Sverige skrev han på för Hammarby.

Till en början gick det bra för anfallaren. Men skadorna satte stopp för Ayranci, som inte lyckades komma tillbaka till någon målform i Bajen.

”Har aldrig kunnat spel ordentligt”

Det slutade med utlåningar till Östersund och Varbergs Bois. I mars 2015 meddelade Hammarby att klubben och Ayranci har kommit överens om att bryta hans avtal.

– Det är inte bra, men jag har oftast varit skadebenägen, jag har haft skador varje år. Jag har aldrig kunnat spela ordentligt på det sättet. Jag var skadad länge i Genclerbirligi också, jag hann bara göra två matcher innan jag var borta året ut, säger han.

– Jag fick min första knäskada när jag var 15 år, det var på vänstra sidan. Sedan har jag haft knäproblem på högra sidan sedan jag var 17 år. Jag har alltid haft problem.

Det har inte bara varit knäproblem, även om det är knäna som har förstört karriären. Den sista operationen gjorde han i höstas.

– Jag utvecklades aldrig, jag var på samma nivå hela tiden. Redan vid 20 års åldern, när jag kom från Turkiet, så sa de att mitt knä inte skulle hålla länge till, max till 24-25 års ålder. Jag blev skadad under varje säsong, jag kunde aldrig köra 100 procent.

Fick sy 38 stygn

Innan du skrev på för Bajen sa du att du skulle bli ”årets värvning”. Men i stället kändes det som att allt gick åt fel håll efter skadebekymmer...?

– Det sa jag ju för att det skulle vara charmigt, haha. Men jag har kämpat med problem bakom kulisserna. Jag har alltid velat komma tillbaka och det klart att det är surt för mig med känslan: ”shit, ska man verkligen sluta nu, 24-25 år liksom.”

Har det blivit många operationer?

– Om man räknar på totala operationer ligger jag på sju stycken under karriären. Jag höll på att förlora benet när jag var skadad i Hammarby sommaren 2011. Jag fick sy 38 stygn, det var kompartmentsyndrom. Jag fick en lårkaka och det svullnade upp så det såg ut som två stycken lår. Jag fick åka in till akuten och de fick skära upp hela låret. Efter det var jag borta i fyra-fem månader.

– Det var en skada som jag psykiskt hade jättestora problem att komma över. 2012 gjorde jag en jävligt dålig säsong, mestadels på grund av det. Man kände att det var ett helvete.

Lider du av knäproblemen i det vanliga livet?

– Det är inte så stora problem. Men däremot om jag skulle spela på elitnivå igen skulle det bli svårt. Jag har ganska mycket värk i knäet när jag spelar på så hög nivå. Jag har problem, jag har två spikar som håller fast hela knäet.

”Det är verkligen över”

Och nu är du presenterad på FK Bosnas hemsida. Det blir spel i division 7.

– Ja! Min bror spelar där och det är en stor anledning till att jag går dit. Jag ville själv lägga av med bollen, helt och hållet. Det var mycket tryck från familjen också, de ville att jag skulle lägga av. Men sedan började jag tänka om lite. Brorsan spelar där, Bosna har mål att komma upp i sexan och lite högre divisioner. Man blir lite sugen. Skitsamma, det är bara att köra på.

Du låter inte så bitter - trots att elitkarriären är över..?

– Jag har varit inställda på det här de senaste tre-fyra åren. Det kändes som värst när jag väl började spela i division 7, när jag började träna med Bosna,: ”shit, det här är verkligen division 7, ödet tog mig hit. Shit, det är verkligen över”. Det tog ganska hårt.

Nu satsar han på en karriär som banktjänsteman.

– Det är det jag jobbar på nu. Det är inte klart ännu, men förhoppningsvis snart.

ARTIKELN HANDLAR OM