Hysén stannar i Kina – här är nya jättelönen

Publicerad:
Tobias Hysén.
Tobias Hysén.

FOTBOLL

GÖTEBORG. Tobias Hysén, 33, stannar i Kina i två år till.

Det nytecknade avtalet ger anfallsstjärnan närmare 14 miljoner kronor netto per säsong.

– Jag ville ha en ordentlig höjning så vi slog på stort, säger han till Sportbladet.

Förhandlingarna påbörjades redan i januari men har dragit ut på tiden. Först nu är allt helt klart.

– Det stod klart ganska tidigt att jag skulle bli kvar i Kina över hela 2015. Svennis och klubben ville absolut inte släppa hem mig och med det i åtanke satte vi igång en process med att kräva en förlängning av mitt kontrakt. En del av mig hoppades att klubben bara skulle säga blankt nej så att jag slapp fatta beslutet själv, men så blev det inte, säger Tobias Hysén.

Sportbladet har tidigare skrivit att skyttekungens första kontrakt med Shanghai SIPG gav honom 700 000 euro om året efter skatt. Hans nya tvåårsavtal, som börjar gälla omgående, är mer än dubbelt så lukrativt. Enligt Sportbladets väl insatta källor tjänar nu Tobias Hysén omkring 14 miljoner kronor netto per säsong.

– Jag vill inte kommentera några summor, men givetvis spelar ekonomin roll. Jag har under min karriär försökt att fatta beslut baserat på hur jag känner och tycker, försökt att inte tänka för mycket på det ekonomiska. Jag tackade nej till en förlängning i England (Sunderland), jag tackade nej till klubbar när jag var i Blåvitt för att jag ville stanna kvar hemma. Pengarna är fortfarande inte det viktigaste, men jag är den förste att erkänna att jag ändrat uppfattning på den punkten. Jag har blivit mer medveten om det ekonomiska, säger han och fortsätter:

– Jag är 33 nu och har i den bästa av världar tre-fyra, kanske fem, år kvar av min karriär. En skada kan ändra på det på en sekund. Jag känner mig inte som 25 längre, bara i huvudet.

”Som dag och natt”

Flera andra faktorer spelade förstås in när familjen Hysén bestämde sig för att stanna i Kina över 2016. Vantrivseln från i fjol är som bortblåst, familjen har flyttat närmare Shanghais centrum och klubben har både fått ny ägare och ny sportslig ledning med Sven-Göran Eriksson i spetsen.

– Fotbollssituationen är som natt och dag. Givetvis är det en enorm fördel för mig att vi har en svensk tränare, svensk doktor och engelskspråkiga fysioterapeuter och sjukgymnaster. Och först och främst, vi har fått det mycket bättre privat. Vi har flyttat till ett jättefint ställe och min fru Maria har fått en hel del umgänge med tjejer i samma situation. Och barnen har fått nya kompisar, så vårt liv här nere känns jättehärligt nu, säger Tobias Hysén, som gjorde 19 mål och tio assist på 28 ligamatcher i fjol och som inlett den här säsongen i samma stil med tre mål på fyra matcher.

Han är beredd på att det kan bli blandade reaktioner på kontraktsförlängningen. När anfallaren lämnade IFK Göteborg inför 2014 fick han utstå ett och annat.

– ”Du behöver aldrig mer sätta din fot på Kamratgården, jävla judas. Du förtjänar inte att spela i den finaste av tröjor, ditt pengakåta svin”. Så lät det förra gången och det blir väl något liknande nu. Men jag klarade mig då och jag klarar mig nu. Det kommer alltid att finnas folk som inte förstår alls, som bara ser spelarnas vilja att tjäna pengar som något smutsigt, något fult. Jag förstår att den passionen och hängivenheten till klubben som finns i mångas hjärtan kan ta fram de reaktionerna. Men för mig handlar det som sagt om tre stora saker: familjesituationen, fotbollen och ekonomin.

Tobias Hysén har alltid drömt om att avsluta karriären i IFK Göteborg, men är förstås medveten om att han har fyllt 35 när allsvenskan drar igång 2017. Åldern gör att klubben kanske inte är lika intresserad av att värva hem den förlorade sonen.

– Jag vill tacka IFK Göteborg i allt det här. Klubben var extremt bra mot mig under den tuffa tiden i fjol och dörren har alltid varit öppen. Det är jag väldigt tacksam över. Jag hoppas kunna återgälda det en vacker dag, om inte på planen så på andra sätt.

I sin nya podcast Tobbe é klar berättar Tobias Hysén mer utförligt om hur tankarna gick inför kontraktsförlängningen.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.