OBOS Damallsvenskan i fotboll

Kräver Tyresös styrelse på miljoner

Av: 

Erik Karlsson

FOTBOLL

Förra stjärnklubben jagas av Skatteverket

I fjol försattes Tyresö Fotboll AB i konkurs med stora skatteskulder.

Nu döms fyra före detta styrelsemedlemmar att personligen betala 2 miljoner kronor till Skatteverket, enligt en dom i förvaltningsrätten.

– Domen kommer att överklagas, säger Ulf Lönnqvist, före detta socialdemokratisk minister och en av de fyra styrelsemedlemmarna, till Sportbladet.

Ulf Lönnqvist.
Ulf Lönnqvist.

Efter år av turbulens slutade Tyresö Fotboll AB:s verksamhet i konkurs i juni förra året.

När laget gick i konkurs hade man skulder till både leverantörer, kommun, spelare och Skatteverket.

Det sistnämnda slår nu hårt mot de fyra personer som satt i bolagets styrelse.

Medvetna om skulderna

SVT Nyheter var först med att skriva om domen i förvaltningsrätten som förkunnar att de fyra styrelsemedlemmarna måste betala 2 025 390 kronor till Skatteverket.

Sportbladet har tagit del av domen och förvaltningsrätten slår fast att bolaget drivits vidare fast styrelsen varit väl medvetna om de ekonomiska problemen som fanns och skatterna som Skatteverket krävde in.

"Av utredningen framgår att företrädarna varit väl medvetna om bolagets ekonomiska problem. De har bl.a. uppgett att de drivit bolaget vidare med förhoppningar att stora intäkter skulle tillfalla bolaget. Vidare har de lagt ner stora ansträngningar för att betala skatterna och avgifterna och även satt in egna medel i bolaget för att försöka komma till rätta med bolagets ekonomiska problem. Men att företrädarna ansträngt sig för att betala skatter och avgifter fråntar dem inte dessa skyldigheter. Några avvecklingsåtgärder har inte vidtagits förrän den 6 mars 2014 när bolaget ansökte om företagsrekonstruktion. Då hade bolaget ådragit sig fem obetalda förfallodagar. Förvaltningsrätten anser mot denna bakgrund att företrädarna får anses ha varit grovt oaktsamma i den mening som avses i skatteförfarandelagen. Det innebär att de tillsammans med bolaget är betalningsansvariga för de obetalda skatterna och avgifterna".

”Klart det är allvarligt”

Totalt uppgick skatteskulderna till 2,7 miljoner men de fyra styrelsemedlemmarna behöver enligt domen bara stå för 75 procent av skulden.

Socialdemokratiske politikern, och före detta idrottsministern, Ulf Lönnqvist satt i styrelsen och han bekräftar att domen kommer överklagas till kammarrätten.

– Jag vill egentligen inte ge kommentarer förrän att det haft sin gång i nästa instans. men det är klart att vi anser inte att vi har varit slarviga i hanteringen. Det är många omständigheter som finns i bilden, säger Lönnqvist.

Hur skulle det slå mot dig personligen om domen står fast?

– Det är klart att det är allvarligt om det tas ut av enskilda personer.

Sportbladet har även sökt före detta styrelseordföranden Hans Lindberg för en kommentar utan framgång.

ARKIV: Läs Kristoffer Bergströms stora dokument om spelet bakom Tyresös fall

ANNONS EXTERN LÄNK

Jackpot ca 5 miljoner kronor på Europatipset. Kan du hitta spikarna, skrällarna och 13 rätt? Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Tyresö FF