Janne Anderssons nya gåta: ”Då får jag prata med en klubb ytterligare...”

FOTBOLL

Janne Andersson tycker det är en gåta att Ola Toivonen inte får spela mer i Toulouse.

I Belgien tycker man det är en gåta att skytteligaledaren Isaac Kiese Thelin inte får spela mer i svenska landslaget.

– Jag har två gåtor att lösa, säger förbundskaptenen.

Det är omvända världar för de två landslagsanfallarna. När Ola Toivonen har bänkats och hittills gått mållös i franska Toulouse men är given i Janne Anderssons startelva i landslaget så har Isaac Kiese Thelin gjort stor succé i Belgien – men fått nöja sig med att vara inhoppare i Blågult.

Kiese Thelin har gjort 16 mål i ligaspelet och är i delad skytteligaledning i den erkänt fysiskt tuffa belgiska ligan.

Foto: Jessica Gow/TT

Efter 1–2-förlusten mot Chile och en bra insats av målskytten Ola Toivonen sa förbundskaptenen om situationen i Toulouse:

– För mig är det en gåta att han inte spelar mer, helt obegripligt. Det är en gåta, det är helt obegripligt, sa Andersson.

Anderssons nya gåta

Men på motsvarande sätt undrar belgiska fans och sportreportrar varför inte skytteligaledaren Isaac Kiese Thelin inte spelar mer i svenska landslaget.

– Då har jag en gåta med Ola Toivonen och Toulouse att lösa och ytterligare en gåta med dem, haha, säger Andersson med ett brett leende.

– Jag tycker Isaac har gjort det jättebra. 

Toivonen har gjort 0 mål i Toulouse, Kiese Thelin har gjort 16 mål i Waasland-Beveren – hur förklarar du gåtan i så fall?

– Jag tycker att Ola Toivonen är en fantastisk fotbollsspelare och den här gången var dessutom Isaac sjuk. Om han hade varit frisk och väldigt bra i veckan under träningarna så kanske det hade påverkat laguttagningen.

Vad behöver Kiese Thelin göra för att kriga om startplats på allvar?

– Han behöver fortsätta att prestera. Nu ska han spela på tisdag.

”Det är lite surt”

Isaac Kiese Thelin:

– Förkylningen är bättre. Jag har tränat i dag. Jag tar det dag för dag. 

– Det har gått bra i Belgien och jag ville visa det här. Det är lite surt att det här kom emellan, säger anfallaren som om tillfrisknandet fortsätter spelar från start borta mot Rumänien tisdag kväll.

Förklaringen till att det har gått så bra?

– Jag har fått mycket förtroende från tränarna, vi har spelat bra och jag har ändrat fokus lite och tänker mer fotboll.

Har du blivit mer egoistisk?

– Ja, det också. Gör man mål så hjälper man laget på det sättet. Man kanske inte alltid behöver springa för att hjälpa laget på andra sätt. Jag har fått mer erfarenhet också, blivit lite tuffare. 

Frustrerad över att du inte fått mer chanser i landslaget när det har lossnat för dig i klubblaget?

– Jag har hoppat in i många matcher, men självklart vill man starta när det går bra. Kommer den chansen så är jag redo för det. Det är hård konkurrens, men jag ska göra det så svårt som möjligt för Janne. 

Två bra alternativ

Förra sommaren köpte Anderlecht loss Kiese Thelin från Bordeaux bara för att direkt låna ut honom till Waasland-Beveren.

Låneavtalet går ut till sommaren och då öppnar sig nya möjligheter för svensken, som har fyra år kvar på kontraktet med Anderlecht.

Flera klubbar har visat intresse för Kiese Thelin:

– De som legat i toppen av skytteligan har gått till bra ligor. Om jag är kvar så är jag kvar i Belgiens bästa klubb. 

– Vi får se. Nu när det gått så bra så finns det alltid klubbar som är intresserade. När man leder skytteligan så kommer det folk och tittar på mig och blir intresserade. Jag har två bra skyltfönster, både spelet i belgiska ligan och VM i sommar, säger Isaac Kiese Thelin.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM