Rasar mot bilderna på svenske domaren

Lahyanis förklaring: ”Det var högljutt”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Svenske stjärndomaren Mohamed Lahyani är i blåsväder.

Svensken gick ner från sin domarstol för att peppa Nick Kyrgios – och nu rasar en hel tennisvärld.

– Det är inte hans jobb, dundrar Roger Federer.

”Det var högljutt och Lahyani ville kommunicera effektivt”, skriver US Open i ett uttalande.

Märkliga scener utspelade sig i US Open i går.

Mitt under mötet mellan Nick Kyrgios (Australien) och Pierre-Hugues Herbert (Frankrike) klev svenske stjärndomaren Mohamed Lahyani ner från sin domarstol för att prata med Kyrgios.

Australiensaren hade så långt haft en tuff match – underläge 0–1 i set och 0–3 i andra – och Lahyani gick ned för att säga några peppande ord.

– Jag vill hjälpa dig. Det här är inte du, jag vet det. Du är fantastisk för tennisen, säger Lahyani i tv-bilderna som sprids från händelsen.

”Det är inte hans jobb”

Och den svenske domarens ord fick fart på Kyrgios.

23-åringen gick ut och vann 19 av de 25 kommande gemen, vände matchen till 3-1 i set (4-6, 7-6, 6-3, 6-0) och avancerade till nästa runda.

Efteråt fick Kyrgios förklara samtalet med Lahyani.

– Han sa att han gillade mig. Jag är inte säker på att det var ett ”pep-talk”. Han sa bara att det inte såg bra ut. Jag vet att det jag gjorde där ute inte var bra nog, säger australiensaren.

Efteråt rasade däremot motspelaren Herbert.

– Domaren behöver inte prata med honom överhuvudtaget. Det enda han kan säga till honom är att vara uppmärksam, för om han fortsätter på det här sättet så får han en varning. Det kan han säga från sin stol, han behöver inte kliva ned för det. Han behöver inte säga de ord han säger på tv-bilderna. Det är inte hans jobb, han är ingen tränare. Han är en domare, säger fransmannen.

Rasar mot agerandet

Och en hel tennisvärld delar Herberts åsikt.

”Att en domare pratar så till en av spelarna är sinnessjukt. Jag tycker att Lahyani ska skickas av banan omedelbart”, skriver tennisjournalisten Ben Rothenberg på Twitter.

Även Roger Federer (som vann sin match och möter Kyrgios i nästa omgång) rasar mot Lahyanis snack.

– Det är inte domarens roll att gå ned från stolen. Men jag förstår vad han försökte göra. Du som domare ska ta besluten från stolen, gillar du det eller inte? Men du ska inte gå ner och prata så där. Jag vet inte vad han sa, jag bryr mig inte heller. Men det var inte ”hur känner du dig?” och ”nej, inte så bra”. Gå tillbaka upp i stolen, han var där alldeles för länge. Det var en konversation och det kan förändra hur du tänker. Det spelar ingen roll om det är en massör, läkare eller domare. Det här kommer inte att hända igen, säger Federer.

Lahyanis förklaring: ”Högljutt”

Mohamed Lahyani – normalt sett en respekterad domare på touren – utreds nu av US Open, enligt journalisten Ben Rothenberg.

Den svenske domaren är belagd med munkavle under turneringen, men har förklarat sig via US Opens Twitter-sida.

”Han lämnade stolen på grund av den högljudda ljudnivån inne på arenan under avbrottet och för att vara säker på att han skulle kunna kommunicera effektivt med Kyrgios. Lahyani var oroad över att Kyrgios behövde medicinsk vård och sa åt Kyrgios att om han mådde dåligt så kunde US Open ordna fram medicinsk hjälp. Han informerade även Kyrgios om att om han fortsatte visa bristande intresse för matchen, så skulle han vidta åtgärder”, skriver US Open om Lahyanis ord om händelsen.

Det är inte första gången Lahyani blir föremål för en utredning. För ett par år sedan sågs han prata likadant med fransmannen Gael Monfils när han mötte spanjoren Marcel Granollers.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.